Ενέργεια

Mytilineos: Με 40% οι ξένοι, υψηλό βάρος στους δείκτες - Ανεβάζει στροφές στις επενδύσεις σε ΑΠΕ

Mytilineos: Με 40% οι ξένοι, υψηλό βάρος στους δείκτες - Ανεβάζει στροφές στις επενδύσεις σε ΑΠΕ
Η διοίκηση θεωρεί ότι η έκδοση έγινε στην ιδανική περίοδο, ενώ οι εκτιμήσεις για το investment grade της εταιρίας είναι, ότι θα αποκτηθεί αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα του κράτους
Επιταχύνει τον ρυθμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ η Mytilineos μετά και την άντληση 500 εκατ ευρώ από την έκδοση του ομολόγου που ξεκίνησε σήμερα 11/7 την διαπραγμάτευση στο ΧΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ θα ανέλθει άμεσα στα 900 εκατ σε ετήσια βάση, καθώς ο όμιλος εκμεταλλεύεται την μόχλευση που αποκτά με τη νέα μορφή χρηματοδότησης.
Η δίοκηση θεωρεί ότι η έκδοση έγινε στην ιδανική περίοδο, ενώ οι εκτιμήσεις για το investment grade της εταιρίας είναι, ότι θα αποκτηθεί αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα του κράτους.

Η σχέση Καθαρού Χρέους /EBITDA διαμορφώνεται προς στο 1,5 που αποτελεί κατά κανόνα έναν δείκτη εξαιρετικής κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Τα διεθνή κεφάλαια και funds κατέχουν τώρα το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας αυξήσει σημαντικά τις θέσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες.
Πρόκειται και για passive, index funds που τοποθετούνται λόγω των ισχυρών fundamentals της εταιρίας.

Το βάρος (weight) κατά συνέπεια έχει αυξηθεί στους δείκτες και  κατατάσσει την εταιρία μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης τόσο στον FTSE - Greece όσο και στον MSCI Greece.
Oι επεκτατικές κινήσει στα projects των AΠΕ επιταχύνουν την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, που η ανάλυση της Pantelakis έχει προσδιορίσει στα 2GW μέχρι το 2025.
Οι επενδύσεις αφορούν αγορές όπως η Αυστραλία, η Χιλή, η Βόρεια Αμερική και τα Βαλκάνια, αλλά και ρευστοποιήσεις που θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη στον όμιλο άμεσα.

Ένας τομέας που επίσης ο όμιλος θα αναπτυχθεί δυναμικά με ανεμενόμενες μεγάλες υπεραξίες είναι αυτός των Παραχωρήσεων, με πρώτο σημαντικό έργο, όπου διαθέτει προβάδισμα τον ΒΟΑΚ.
Όπως κατεγράφη στην ανάλυση της Pantelakis Sec και τις προβλέψεις τα έσοδα για το 2023 θα είναι της τάξης των 5,309 δισ, τα EBITDA στα 970 εκατ και τα λειτουργικά κέρδη στα 873 εκατ.
Τα κέρδη προ φόρων στα 750 εκατ και τα καθαρά κέδη στα 552 εκατ.

Παράλληλα το καθαρό χρέος θα αυξηθεί στα 1,494 δισ, θα παραμείνει όμως σταθερό για την τριετία και θα έχει μια σχέση με το EBITDA 1,57.
Το EBITDA margin θα αυξηθεί στο 18,3% το 2023 και θα παραμείνει εκεί για την επόμενη τριετία έναντι 11,5% το 2022.
Το ROE θα διατηρηθεί στα 24,9% έναντι 25,4% το 2022 και θα παραμείνει στα αυτά επίπεδα και το 2024.

Το EPS θα ανέλθει στα 4,06 ευρώ το 2024 και στα 4,59 ευρώ το 2025. Στα τρέχοντα επίπεδα 31 ευρώ διαπραγματεύεται με P/E 7,57.

Aκολουθεί η ομιλία του Χρήστου Γαβαλά, Γενικού Διευθυντή Χρηματοοικονομικών κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου


Ακολουθούν οι δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλικής Λαζαράκου







www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης