Ενέργεια

Γερμανικό διυλιστήριο ζητά κρατική ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση αγωγού

Γερμανικό διυλιστήριο ζητά κρατική ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση αγωγού

Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Rosneft έχει πλειοψηφικό μερίδιο στο PCK Schwedt

Το γερμανικό διυλιστήριο πετρελαίου PCK Schwedt υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Οικονομίας για κρατική ενίσχυση 400 εκατομμυρίων ευρώ για να το βοηθήσει να αναβαθμίσει τον αγωγό Rostock-Schwedt, ανακοίνωσε η τοπική αρχή στο Βραδεμβούργο την Τρίτη.

Ο επικεφαλής του PCK Ralf Schairer ενημέρωσε αξιωματούχους για τη βοήθεια που ζητήθηκε στη συνάντηση μιας ειδικής ομάδας που συστάθηκε για να εξασφαλίσει το μέλλον του διυλιστηρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Rosneft έχει πλειοψηφικό μερίδιο στο PCK Schwedt, το οποίο παραδοσιακά προμήθευε το 90% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο.

Η Γερμανία ενέκρινε τον Απρίλιο έναν νόμο που θα επέτρεπε τη γρήγορη πώληση του μεριδίου της Rosneft στο διυλιστήριο, αλλά δεν είναι σαφές πότε και πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Η Rosneft μήνυσε το Βερολίνο τον Οκτώβριο για τον έλεγχο της γερμανικής της μονάδας και το δικηγορικό της γραφείο είπε τον Απρίλιο ότι οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης ισοδυναμούσαν με «απαλλοτρίωση».

Άλλοι μέτοχοι του Schwedt είναι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Shell και Eni .

Μια συμφωνία με το Καζακστάν για την προμήθεια πετρελαίου στη Γερμανία διασφαλίζει τη συνέχεια στις προμήθειες πετρελαίου στο διυλιστήριο και του επιτρέπει να αυξήσει τη χρήση της παραγωγικής ικανότητας κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου Dietmar Woidke.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης