Διεθνή

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο Βίλνιους: «Ξεκινά μία νέα προσέγγιση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο Βίλνιους: «Ξεκινά μία νέα προσέγγιση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τις ΗΠΑ ως μέρος του στρατηγικού μηχανισμού. «Θεωρώ αυτή τη συνάντηση ως το πρώτο βήμα προς αυτό»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «μπαίνουν σε νέο στάδιο» ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «ξεκινά μια νέα προσέγγιση» με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις με τον Μπάιντεν ήταν «προθέρμανση. Τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία», όπως μετέδωσε το Anadolou.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τις ΗΠΑ ως μέρος του στρατηγικού μηχανισμού. «Θεωρώ αυτή τη συνάντηση ως το πρώτο βήμα προς αυτό», πρόσθεσε.

«Τώρα προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. «Και, με τις επικείμενες εκλογές, θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σας ευχηθώ καλή τύχη», πρόσθεσε.

Γελώντας, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ευχαριστώ… Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το «θάρρος» που επέδειξε, όταν εγκατέλειψε την εναντίωσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά τη Φινλανδία είναι ένα από τα κύρια θέματα ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής.

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στείλει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μετά από μια τριμερή συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού Ulf Kristersson.

Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε στο Λιθουανικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο (LITEXPO), τον τόπο διεξαγωγής της διήμερης συνάντησης του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Πηγή: skai.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης