Γερμανία: Πρόσθεσε 60% περισσότερη χερσαία αιολική ενέργεια στο μίγμα το α' τρίμηνο 2023

Γερμανία: Πρόσθεσε 60% περισσότερη χερσαία αιολική ενέργεια στο μίγμα το α' τρίμηνο 2023
Η αιολική ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για τη μετάβαση της Γερμανίας στις ΑΠΕ

Η Γερμανία πρόσθεσε 60% περισσότερη χερσαία αιολική δυναμικότητα το πρώτο εξάμηνο του 2023 από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα σε συνολικά 1.565 μεγαβάτ (MW), αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερα για να επιτύχει τον στόχο της για το 2030, δήλωσαν την Τρίτη 18/7 τα λόμπι της αιολικής βιομηχανίας στο Reuters.

Η αιολική ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για τη μετάβαση της Γερμανίας στις ΑΠΕ, καθώς το Βερολίνο στοχεύει να παράγει τουλάχιστον το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 από πράσινες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η ανάπτυξη έγινε πιο πιεστική με την πτώση των ρωσικών εξαγωγών ορυκτών καυσίμων στη Γερμανία πέρυσι, καταδεικνύοντας τους κινδύνους εξάρτησης από τις εισαγωγές και την ανάγκη για τοπική ενέργεια.

Οι ενώσεις BWE και ο όμιλος μηχανικής VDMA Power Systems, που αντιπροσωπεύουν κατασκευαστές στροβίλων, συμπεριλαμβανομένων των Nordex, Vestas Deutschland και GE Deutschland, εξέδωσαν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το σύνολο των 1.565 MW σε σύγκριση με 977 MW προστέθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επιτάχυνση αδειών

Οι οργανισμοί πίστωσαν τις κρατικές παρεμβάσεις υπέρ της οικοδομικής δραστηριότητας και την επιτάχυνση των αδειών για την αύξηση.

Υποθέτοντας ότι αυτές οι εξελίξεις θα συνεχιστούν, αναμένουν ότι τουλάχιστον το ανώτατο όριο μιας συνολικής πρόβλεψης που έγινε τον Ιανουάριο για προσθήκες συνολικού ύψους 2.700-3.200 MW θα επιτευχθεί φέτος, δήλωσε ο Baerbel Heidebroek, πρόεδρος της BWE, σε εικονική συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, ακόμη και οι σημαντικά αυξημένοι αριθμοί αδειών δεν επαρκούν για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 10.000 MW ετησίως από το 2025, κάτι που θα ήταν απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης για πράσινη ενέργεια για 115.000 MW χερσαίας αιολικής το 2030, είπε.

«Πρέπει να εξορθολογίσουμε και να αυστηροποιήσουμε τις διαδικασίες έγκρισης και να θέσουμε αυστηρές προθεσμίες», πρόσθεσε.

Συγκρίσεις και συνεργασίες

Ο Dennis Rendschmidt, διευθύνων σύμβουλος της VDMA Power Systems, δήλωσε ότι οι εγκρίσεις για βαριές οδικές μεταφορές ανταλλακτικών χρειάζονται κατά μέσο όρο 12 εβδομάδες στη Γερμανία σε σύγκριση με τέσσερις έως πέντε ημέρες στην Ολλανδία.

Υπουργεία εκτός του υπουργείου Οικονομίας που διευθύνει ο Robert Habeck των Πρασίνων και οι κρατικές και τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα, ανέφεραν οι δύο οργανισμοί.

Η συνολική εγκατεστημένη χερσαία αιολική ισχύς της Γερμανίας είχε φτάσει τα 59.343 MW στα τέλη Ιουνίου 2023, έδειξαν τα στοιχεία των δύο οργανισμών.
Αυτό αντιπροσώπευε καθαρή αύξηση 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από αποσυναρμολόγηση και ανακαίνιση υφιστάμενων στροβίλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης