Έλλειμμα 107,84 εκ ευρώ στον ΕΛΑΠΕ - Ανάγκη αύξησης στο 10% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων

Έλλειμμα 107,84 εκ ευρώ στον ΕΛΑΠΕ - Ανάγκη αύξησης στο 10% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων
Πως καταγράφεται η ζημιά -  Η εισήγηση για την αντιμετώπιση
Διάσωση χρειάζεται για μια ακόμη φορά ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ , ΕΛΑΠΕ μέσω του οποίου αμείβονται οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναλόγως της σύμβασης που έχουν συνάψει με τον ΔΑΠΕΕΠΗ αύξηση των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ φαίνεται ότι είναι η μόνη λύση για την εξυγίανση του λογαριασμού ο οποίος επλήγη, από το πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος, από την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από τη μεταφορά κονδυλίων από τις δημοπρασίες ρύπων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των τελικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι δύο υπολογαριασμοί

Ο ειδικός Λογαριασμός από την αρχή του 2021 με στόχο να εξαλειφθεί το έλλειμμα που εμφάνιζε τότε, διαχωρίστηκε σε δυο υπολογαριασμούς, παλαιών και νέων έργων, ενώ προβλέφθηκε και η χρηματοδότηση του με το ποσό των 160 εκατ. ευρώ από το RRF.

Στην συνέχεια και λόγω της ανόδου της τιμής στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, όπου μεγάλος αριθμός έργων ΑΠΕ εκπροσωπούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ, το έλλειμμα που αφορούσε κυρίως τον υπολογαριασμό των παλαιών έργων σταδιακά μειώθηκε και σχεδόν εξαλείφθηκε. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί στο RRF για την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ να ανακατανεμηθούν με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.

Το νέο έλλειμμα

Σήμερα όμως ο ΕΛΑΠΕ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΔΑΠΕΕΠ ο λογαριασμός είναι πλεονασματικός σε ότι αφορά το τρέχον υπόλοιπο τον Απρίλιο του 2023 ωστόσο το σωρευτικό υπόλοιπο τον Μάρτιο του 2023 δείχνει έλλειμμα και μάλιστα σημαντικό.
Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2023, ο ΕΛΑΠΕ είναι πλεονασματικός κατά 107,92 σε ότι αφορά τα παλαιά έργα πριν την 1.1.2021, ενώ ο υπολογαριασμός νέων έργων μετά την 1.1.2021 παρουσιάζει πλεόνασμα 84,79 εκατ. ευρώ.

Έτσι συνολικά το τρέχον πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ είναι 192,71 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η εκτίμηση του σωρευτικού υπολοίπου του Ειδικού Λογαριασμού των παλαιών έργων τον Μάρτιο του 2023 είναι αρνητική. Συγκεκριμένα το έλλειμμα των παλαιών έργων ανέρχεται σε 222,22 εκατ. ευρώ. Αντίθετα το σωρευτικό υπόλοιπο για τον υπολογαριασμό των νέων έργων είναι πλεονασματικό κατά 114,38 εκατ. ευρώ. Έτσι συνολικά το υπόλοιπο των δυο λογαριασμών καταγράφει έλλειμμα 107,84 εκατ. ευρώ

Η λύση

Η λύση στο όλο πρόβλημα την οποία εισηγείται στο ΥΠΕΝ ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης είναι κατ΄αρχήν η ενοποίηση των δυο υπολογαριασμών και κυρίως η αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες ρύπων από 3,8% που είναι σήμερα σε 10%.  Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων άλλαξε λόγω της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια στο Ταμείο Ενέργειας Μετάβασης και να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των τελικών καταναλωτών.

Όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΔΑΠΕΕΠ, εφόσον οι δυο υπολογαριασμοί ενοποιηθούν τότε το ποσοστό των ρύπων που θα πρέπει αν πάρει τον ΕΛΑΠΕ είναι της τάξης του 10% ενώ σε περίπτωση που οι δυο υπολογαριασμοί παραμείνουν διαχωρισμένοι τότε θα πρέπει το ποσοστό να φθάσει στο 16%.
Μέχρι και τον Μάιο του 2023 το συνολικό έσοδο από τις Δημοπρασίες Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου ανέρχεται στα 619,24 εκατ. ευρώ με το 3,8% να κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ και το 77,275% προς το ΤΕΜ. Η μέση τιμή των δημοπρασιών από την αρχή του έτους διαμορφώνεται στα 87,1 ευρώ ανά τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης