Enagas: Στοχεύει στο υδρογόνο και τις επιδοτήσεις από την ΕΕ - 14/9 η πρόσκληση ενδιαφέροντος

Enagas: Στοχεύει στο υδρογόνο και τις επιδοτήσεις από την ΕΕ - 14/9 η πρόσκληση ενδιαφέροντος

Τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 30-50% του κόστους των έργων δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος

 

Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Enagas πρόκειται να αρχίσει να συλλέγει δεδομένα για την προσφορά και τη ζήτηση υδρογόνου καθώς προχωρά με σχέδια για εθνικούς και διεθνείς αγωγούς υδρογόνου που αναμένει ότι θα λάβει σημαντικές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Enagas προετοιμάζεται για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ισπανική και ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, μετακινούμενη από τον παραδοσιακό της ρόλο ως διαχειριστή δικτύου φυσικού αερίου στη διαχείριση ενός δικτύου υποδομής υδρογόνου.

Η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει μια μη δεσμευτική πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 14 Σεπτεμβρίου για να κατανοήσει ποιοι είναι οι πιθανοί μεγάλοι πελάτες και προμηθευτές του σχεδιαζόμενου ισπανικού δικτύου κορμών υδρογόνου, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Arturo Gonzalo.

Μιλώντας σε αναλυτές σε κλήση μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, ο Gonzalo ανέφερε πρόοδο στις προσπάθειες εξασφάλισης επιδοτήσεων της ΕΕ για έργα αγωγών υδρογόνου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που συνδέουν την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη.

Τόσο το έργο του Ισπανικού δικτύου υδρογόνου όσο και ο διεθνής διάδρομος γνωστός ως H2MED «κάνουν σημαντική πρόοδο» στη διαδικασία που θα τους επιτρέψει τελικά να λάβουν επιδοτήσεις, είπε.

Τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 30-50% του κόστους των έργων, είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι πιθανό να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη σε διεθνή έργα παρά σε εθνικές υποδομές, οι οποίες θα εξακολουθούσαν να είναι επιλέξιμες, αλλά πιθανώς για μικρότερο μερίδιο.

Στα 2,5 δισ. ευρώ το κόστος

Η Enagas εκτιμά ότι το έργο H2MED θα κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ , συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού προς την Πορτογαλία. Το κόστος που δεν καλύπτεται από τα κονδύλια της ΕΕ θα επιμεριστεί στους φορείς εκμετάλλευσης των εμπλεκόμενων χωρών.

Η τιμή του ισπανικού δικτύου υδρογόνου υπολογίζεται σε περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα σχέδια της Enagas συνάδουν με τη φιλοδοξία της Ισπανίας να γίνει μια ευρωπαϊκή δύναμη πράσινης ενέργειας. Η Μαδρίτη πρότεινε πρόσφατα σημαντική αύξηση των στόχων της για πράσινο υδρογόνο.

Ερωτηθείς για τον πιθανό αντίκτυπο των πρόωρων γενικών εκλογών της Κυριακής, οι οποίες κατέληξαν σε πολιτικό αδιέξοδο, ο Gonzaloείπε: «Δεν έχουμε καμία ανησυχία από αυτή την άποψη».

«Το υδρογόνο είναι ένας τομέας συμφωνίας μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων στην Ισπανία», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης