Ενέργεια

Ε.Μυτιληναίος: Προς εξαγορά στην μεταλλουργία, σε 2 χρόνια η παραγωγή σε γάλλιο

Ε.Μυτιληναίος: Προς εξαγορά στην μεταλλουργία, σε 2 χρόνια η παραγωγή σε γάλλιο
Tι ανέφερε ο πρόεδρος στο teleconference
Σχετικά Άρθρα
Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία ανέφερε ο πρόεδρος της Mytilineos κ. E.Μυτιληναίος κατά το σημερινο teleconference προς τους τους επενδυτές και αναλυτές μετά το flash note των αποτελεσμάτων 6μήνου 2023. Συγκεκριμένα ότι επίκειται σημαντική εξαγορά στον κλάδο της μεταλλουργίας και παράλληλα ότι σε δύο χρόνια εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος ο όμιλος να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου με στόχο να καλύψει τις ανάγκες του συνόλoυ της ευρωπαϊκής αγοράς.

Όσον αφορά την παραγωγή γαλλίου ο πρόεδρος σημείωσε, ότι ο χρόνος παραγωγής θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση των αναγκαίων υπδομών, εξοπλισμού κλπ, ζητήματα για τα οποία η εταιρία είναι σε συνεχείς επαφές τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ομίλου παρουσιάστηκε βέβαιος για τα αποτελέσματα του 2023, αναφέροντας ότι αν δεν υπάρξει κάποιος σοβαρός εξωγενής παράγοντας το EBITDA θα ξεπεράσει με σιγουριά το 1 δισ ευρώ και μάλιστα έκλεισε τα σχόλιά του λέγοντας χαρακτηριστικά, "για το 2023 έχουμε κλείσει , ασχολούμαστε με το 2024. Σας παρακαλώ μην εκπλαγείτε όταν φθάσουμε στο επόμενο βήμα"

Όσον αφορά το dual listing είτε το relisting, έδωσε την γενική εικόνα που έχει να κάνει με την περαιτέρω διεθνοποίηση του ομίλου και την πρόσβασή του στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με νέα προϊόντα όπως οι μετατρέψιμες ομολογίες. "Για τον λόγο αυτό εξετάζουμε τις προοπτικές με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, αφού καλά γνωρίζετε, ότι με τις παρούσες προϋποθέσεις μπορούμε να εισέλθουμε στον FTSE - 100 του Λονδίνου", σημείωσε. Το κόστος δανεισμού σε σταθερούς όρους είναι στο 2,75%, ανέφερε επίσης, σε ερώτηση αναλυτή της Morgan Stanley για την εικόνα των υψηλών επιτοκίων στις αγορές.

Παράλληλα η κυρία Κοντογιάννη, ως CFO, σημείωσε ότι οι εκροές 122 εκατ ευρώ αφορούσαν στο α΄ εξάμηνο την ωρίμανση προγραμματισμένων υποχρεώσεων. Παρατήρησε ότι κατά το β΄εξάμηνο η εικόνα θα είναι καλύτερη, όπως κατά κανόνα συμβαίνει και οι ταμειακές ροές ισχυρές.

Οι μηδενικές τιμές

Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε κατόπιν ερώτησης αναλυτή στο zero pricing για τις τιμές του συστήματος, δηλαδή τις μηδενικές τιμές που προκύπτουν λόγω υπερπροσφοράς των ΑΠΕ κατά την πτώση της ζήτησης. Όπως ανέφερε, το φαινόμενο αυτό είναι εδώ για να μείνει. Και ο όμιλος διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το Αλουμίνιο, που αποτελεί μια φυσική μπαταρία λόγω της μεγάλης κατανάλωσης, που εκμεταλλεύεται προφανώς το μηδενικό ενεργειακό κόστος.

''Η ώθηση από τις Βρυξέλλες για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ ανεβάζει τις ανάγκες για αποθήκευση και ειδικού τύπου δίκτυα, που στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν. Είμαστε μακριά ακόμα από αυτούς τους στόχους, καθώς οι υφιστάμενης τεχνολογίας μπαταρίες μπορούν να κρατήσουν μόλις για 2 ώρες την αποθηκευμένη ενέργεια,"
ανέφερε.

Το πράσινο αλουμίνιο

Μεγάλη έμφαση κατά το teleconference δόθηκε στην προοπτική του Αλουμινίου και της Μεταλλουργίας κατόπιν και σχετικής ερώτησης εκπροσώπου της Morgan Stanley. O κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η μονάδα χρειάζεται τουλάχιστον 1830 MW σε ετήσια βάση, τα οποία δεν έχει μεγάλη σημασία, αν θα τα παίρνει από την ενδογενή παραγωγή του στο συνολό του Ομίλου, είτε και  θα τα αγοράζει από άλλες πηγές. Οι μισές ευρωπαϊκές μονάδες έχουν τεθεί εκτός μάχης, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.

Οι παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά και ως Eurometaux στις Βρυξέλλες, όπως είπε,  εξασφάλισαν σε πρώτη φάση την απόφαση για να βοηθηθούν οι βιομηχανίες με τις "κριτικές πρώτες ύλες", όπου περιλαμβάνεται και το αλουμίνιο, αλλά ακόμα κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι θα αποφασίσει η DG Competition και αν αυτό θα έχει την μορφή επιδοτήσεων.

Παράλληλα όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, για την οποία όπως ανέφερε, υπάρχει σημαντική ζήτηση από τους πελάτες της εταιρίας, ο όμιλος θα δουλέψει με το κόστος που γνωρίζει να κρατά σε ανεκτά επίπεδα, παράγοντας τα δικά του ποιοτικά προϊόντα χωρίς να προχωρήσει σε εξαγορές, που δεν έχουν οικονομικό αντίκρυσμα.

Σημαντική παρατήρηση που έγινε από αναλυτή και έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας μέσης τιμής 80 ευρώ/MWh για το συνόλο του ομίλου, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο να αναφερθεί στις συνέργειες όπου οι 5 βασικοί πυλώνες συνεργάζονται για να καλύπτουν ο ένας την αδυναμία του άλλου με τα αποτελέσματα να είναι αυτά που βλέπουμε.


Δείτε εδώ το Flash Note

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου:

https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/546788/mytilinaio-yperevi-tis-provlepseis-me-ayksisi-61-sta-268-ekat-ta-kathara-kerdi-to-a-eksamino-tou-2022




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης