Αντίστροφη μέτρηση για το mega-ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού των 765 εκατ.

Αντίστροφη μέτρηση για το mega-ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού των 765 εκατ.
Η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι περίπου 32.000 τμ, με συνολική επιφάνεια ανωδομής περίπου 57.700 τμ και υπόγεια δόμηση περίπου 30.000 τμ.
Ξεκίνησε με τη σφραγίδα του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ της μετεγκατάστασης του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, ύψους 765 εκατ. ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας. Το σωφρονιστικό συγκρότημα θα μετεγκατασταθεί στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, προκειμένου να αποσυμφορήσει την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Κορυδαλλού, εξασφαλίζοντας σύγχρονες συνθήκες κράτησης.

Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν σήμερα το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας έχουν προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σημερινές φυλακές του Κορυδαλλού, σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αν και έχει χωρητικότητα 1.810 κρατουμένων σε δομημένους χώρους έκτασης 8.835 τ.μ., δηλαδή σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούν 4,9 τ.μ. χώρου, εκεί διαβιούν 2.270 κρατούμενοι.

Ο χώρος που θα απελευθερωθεί θα δώσει ανάσα στην ευρύτερη περιοχή που ασφυκτιά. Παράλληλα, ο σχεδιασμός ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την εθνική νομοθεσία ως προς τις απαιτήσεις που επιβάλλονται για παράδειγμα για τον «ζωτικό χώρο» ανά κρατούμενο και τις υποστηρικτικές χρήσεις. Οι νέες εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν 2.800 κρατούμενους και να εξυπηρετήσουν 650 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων.

Την ωρίμανση του στρατηγικής σημασίας έργου ανέλαβε η task force του ΤΑΙΠΕΔ, το PPF, μέσω συμφωνίας που υπογράφηκε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Αύγουστο του 2022. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι το αρμόδιο Υπουργείο.

Πρότυπες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο

Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις θα χωροθετηθούν στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας». Στόχος είναι να δημιουργηθούν πρότυπες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ). Στο συγκρότημα θα ανεγερθούν εκτός από το κεντρικό συγκρότημα των Πτερύγων Κράτησης, και περιφερειακά κτήρια ειδικών χρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΔΣΣΑ. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι περίπου 32.000 τμ, με συνολική επιφάνεια ανωδομής περίπου 57.700 τμ και υπόγεια δόμηση περίπου 30.000 τμ.

Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων εκάστη, το Κτήριο Μεταγωγών, Γενική και Ψυχιατρική Κλινική, Σχολικό Συγκρότημα, Βιβλιοθήκη, Χώρους Λατρείας κ.ά. Στον περιβάλλοντα χώρο, περιλαμβάνονται τα προαύλια πτερύγων, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώροι πρασίνου, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο, υποδομές ύδρευσης, άρδευσης, ομβρίων, πυρόσβεσης, καθώς και Κέντρο Ενέργειας.

Ο ανάδοχος της σύμβασης σύμπραξης θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών του νέου σωφρονιστικού συγκροτήματος. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 έτη, εκ των οποίων 4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση.

Η αξία της σύμβασης ΣΔΙΤ θα ανέλθει σε 765 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), εκ των οποίων το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται σε 130 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη, η αναθέτουσα αρχή εξετάζει πιθανή συμμετοχή της στο κατασκευαστικό κόστος του έργου, η οποία δεν θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Αυτή θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης πληρωμές διαθεσιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός διενεργείται με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται η 4η Σεπτεμβρίου 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης