PV Εurope: Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές ηλιακών πάνελ και πρώτων υλών

PV Εurope: Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές ηλιακών πάνελ και πρώτων υλών

Είμαστε σε αγορά αγοραστών λέει ο CEO της European Solar

 

Η έλλειψη ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας προκαλεί μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες και ηλιακά κύτταρα, γκοφρέτες και πάνελ. Οι παραγωγοί και οι κατασκευαστές μπορούσαν προηγουμένως να συνάπτουν αμοιβαίες συμφωνίες για τη στήριξη των τιμών, αλλά η ζήτηση έχει πλέον μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που οι τιμές έχουν παγώσει. «Φαίνεται ότι υπάρχει πραγματικά απόλυτος πανικός», λέει ο Gerard Scheper, Διευθύνων Σύμβουλος της European Solar σύμφωνα με το PV Εurope.


Τον Απρίλιο, η κινεζική οικονομία φάνηκε να ανακάμπτει ξανά και οι πωλήσεις ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν. Το ενδιαφέρον για τις μονάδες TOPCon και Mono Perc αυξήθηκε ιδιαίτερα λόγω τεχνητής μείωσης της τιμής. Η ζήτηση για τις άλλες μονάδες είχε αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι κατασκευαστές TOPCon και Mono Perc μείωσαν τις τιμές τους για να τονώσουν τη ζήτηση.

Τον Μάιο, οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν ελαφρώς, δημιουργώντας την αίσθηση ότι έρχεται πραγματική ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και της ζήτησης για πρώτες ύλες και ηλιακά κύτταρα, γκοφρέτες και πάνελ. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πυριτίου έδειξε ότι υπήρχε φόβος ύφεσης.

Η ανάκαμψη της ζήτησης δεν συνεχίστηκε και οι παραγωγοί πυριτίου προσπάθησαν να εξασφαλίσουν αρκετές παραγγελίες στο μέλλον με χαμηλότερες τιμές. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τα ηλιακά πάνελ τύπου N, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση από τα πάνελ Mono PERC λόγω των κυψελών TOPCon.

Ενώ δεν υπήρξε πραγματική ανάκαμψη της ζήτησης, η πτώση των τιμών του πυριτίου συνεχίστηκε. "Για να αποφευχθεί το απόλυτο χαμηλό στην τιμή του πολυπυριτίου, οι παραγωγοί προχώρησαν και πάλι σε συμφωνίες τιμής μεταξύ τους. Εάν η τιμή του πολυπυριτίου βασιζόταν στην πραγματική αναλογία προσφοράς-ζήτησης, η τιμή θα έπεφτε εντελώς Πρόβλεψε τότε ο Scheper. Και αυτή η πρόβλεψη έγινε αληθινή.

"Όπου οι παραγωγοί και οι κατασκευαστές προσπάθησαν να μειώσουν τις τιμές με ελεγχόμενο τρόπο, τώρα έχουν πραγματικά πατώσει και βλέπουμε απόλυτα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τώρα φαίνεται να υπάρχει πλήρης πανικός."

Προσφορά και τιμές

Όταν εταιρείες όπως η Esdec χρησιμοποιούν την τρέχουσα δυναμική για να αναπληρώσουν σημαντικά τα αποθέματά τους, ο Scheper βλέπει ότι πολλά μέρη συνεχίζουν να περιμένουν ακόμη χαμηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίληψη των τιμών.

προσφορά είναι τεράστια και οι τιμές έχουν υποχωρήσει απότομα, αλλά πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί επειδή ο πληθωρισμός θολώνει την οικονομική εικόνα και επειδή τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλά.

«Οι παραγωγοί πυριτίου αποκομίζουν μόνο περίπου 5% κέρδος – στο παρελθόν μπορούσαν να ζητήσουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα, οι παραγωγοί ηλιακών κυψελών, γκοφρέτες και πάνελ δεν κερδίζουν τίποτα επειδή πρέπει να πουλήσουν σε τιμή κόστους, το κόστος μεταφοράς είναι ακόμη και κάτω από την τιμή κόστους και η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και του renminbi είναι ευνοϊκή. Τι άλλο θα μπορούσατε να ζητήσετε; Ας υποθέσουμε ότι οι τιμές πέφτουν ακόμη 5%, τι διαφορά έχει αυτό; Εάν δεν μπορείτε να αναπτύξετε το έργο σας στα τρέχοντα επίπεδα, τότε το έργο μπορεί να μην είναι τόσο βιώσιμο όσο νομίζετε».

Σύμφωνα με τον Scheper, αυτό που θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στην έλλειψη πραγματικής ανάκαμψης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι ο τομέας της ηλιακής ενέργειας έχει αναπτυχθεί τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα το κάνουν για λιγότερο από τρία χρόνια, επομένως για τους περισσότερους οι απότομες μειώσεις των τιμών είναι νέες», εξηγεί.

«Αλλά αν κοιτάξετε τις τιμές στα τέλη του 2019, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα μπορούσατε να πείτε ότι μετά από όλη τη μιζέρια των τελευταίων δυόμισι με τρία χρόνια, είμαστε τώρα πίσω στο επίπεδο του 2019. Θα έκανα την κίνησή μου τώρα, γιατί βλέπω λίγα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις τιμών. Σχεδόν θα έλεγα, ακυρώστε τις διακοπές σας και ξεκινήστε να χτίζετε, γιατί τώρα βρισκόμαστε σε αγορά αγοραστών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης