Ενέργεια

Η ADNOC θα αποκτήσει μερίδιο 30% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Absheron στην Κασπία

Η ADNOC θα αποκτήσει μερίδιο 30% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Absheron στην Κασπία

SOCAR και TotalEnergies διατήρησαν και μερίδιο 35% από 50% προηγουμένως

 

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αποκτήσει μερίδιο 30% στο κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων Absheron στην Κασπία Θάλασσα στα ανοιχτά του Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και η TotalEnergies, οι οποίες κατείχαν προηγουμένως μερίδιο 50% στον τομέα, διατήρησαν και οι δύο μερίδιο 35%.

Η TotalEnergies ανακοίνωσε το πρώτο αέριο από το Absheron τον Ιούλιο. Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος το επιβεβαίωσε την Παρασκευή και η SOCAR είχε πουλήσει μερίδιο 15% στον τομέα στην ADNOC, αν και αρνήθηκε να προσδιορίσει την τιμή.

Η επένδυση της ADNOC στο Αζερμπαϊτζάν έρχεται ως μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της διεθνούς δραστηριότητας φυσικού αερίου.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός του Άμπου Ντάμπι προσφέρθηκε τον Μάρτιο με την BP να αποκτά από κοινού το 50% της ισραηλινής υπεράκτιας εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου NewMed Energy για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας την είσοδό τους στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα του Ισραήλ.

Η ADNOC έχει οξύνει την εστίασή της στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς ο ανταγωνισμός για το LNG έχει αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με την Ευρώπη ιδίως να χρειάζεται μεγάλες ποσότητες για να βοηθήσει στην αντικατάσταση φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Με την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου που αναμένεται να αυξάνεται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες, η ADNOC θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται υπεύθυνα στις ενεργειακές ανάγκες του κόσμου», δήλωσε ο Musabbeh Al Kaabi, εκτελεστικός διευθυντής λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διεθνούς ανάπτυξης στην ADNOC.

Η ADNOC εισήγαγε τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο τον Μάρτιο, αφού συγκέντρωσε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO), η οποία ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο το πρώτο τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης