Montel: Η ζήτηση πράσινου υδρογόνου μπορεί να πιέσει την αγορά των PPAs

Montel: Η ζήτηση πράσινου υδρογόνου μπορεί να πιέσει την αγορά των PPAs
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υδρογόνου θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς οι τρέχοντες στόχοι ήταν απίθανο να επιτευχθούν, σύμφωνα με την Aurora.

Οι υψηλοί στόχοι παραγωγής πράσινου υδρογόνου της ΕΕ που απαιτούν τεράστιους όγκους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορεί να συμπιέσουν τις συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), καθώς ο αγώνας για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών είναι διαρκής και μεγάλος. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν με επιχειρήματα ειδικοί αναλυτές στο Montel.

Το περσινό πακέτο RePowerEU στοχεύει σε 10 Mt εγχώριας παραγωγής υδρογόνου και 10 Mt εισαγωγών έως το 2030, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται  για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και τον περιορισμό της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων..

Σύμφωνα με την Maren Preuss της  Sunfire, η εν λόγω διαδικασία θα απαιτούσε 100-120 GW εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρολύτη.Όσον αφορά την παραγωγή, οι ηλεκτρολύτες με ρυθμό απόδοσης 65% που λειτουργούν για 4.000 ώρες ετησίως θα ισοδυναμούσαν με 513 TWh ζήτησης ισχύος για την παραγωγή των στοχευόμενων όγκων υδρογόνου, δήλωσε ο Constantin Greif, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Enervis.

Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις PPA ήταν μια ελκυστική επιλογή δεδομένης της ευελιξίας στην τοποθεσία, την τιμή, τη διαθεσιμότητα και το προφίλ παραγωγής, είπε ο Greif. «Αναμένουμε ότι η πλειονότητα των μηχανών ηλεκτρόλυσης θα απαιτήσει PPA», δήλωσε η Dilara Caglayan, επικεφαλής έρευνας για το υδρογόνο στην εταιρεία συμβούλων Aurora Energy Research.

«Απίθανοι» στόχοι της ΕΕ

Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση μπορεί να πιέσει την αγορά των PPAs καθώς δεν αναμένονταν αρκετές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ένας αναλυτής.

«Ακριβώς δεδομένης της ζήτησης ενέργειας, υποθέτω ότι θα υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων έργων ΑΠΕ  για την ανάπτυξη αυτών των ηλεκτρολύσεων», πρόσθεσε. Ωστόσο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον τομέα του υδρογόνου θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερη καθώς οι τρέχοντες στόχοι ήταν απίθανο να επιτευχθούν, σύμφωνα με την Aurora.

«Το σενάριό μας είναι λιγότερο φιλόδοξο από τους στόχους της ΕΕ, με συνολικά 35 GW εγχώριες συσκευές ηλεκτρόλυσης σε όλες τις μεγάλες αγορές υδρογόνου της Ευρώπης έως το 2030», είπε ο Caglayan, προσθέτοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με 150 TWh κατανάλωσης ενέργειας.

Ecology energy solution. Power to gas concept. Hydrogen energy storage with renewable energy sources - photovoltaic and wind turbine power plant in a fresh nature. 3d rendering. (Ecology energy solution. Power to gas concept. Hydrogen energy storage w

Αν και πολλά έργα παρέμειναν στα αρχικά στάδια σχεδιασμού, η έγκριση των κανόνων προσθήκης υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρείχε στη βιομηχανία την απαραίτητη σαφήνεια, είπε ο Preuss.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα δούμε όλο και περισσότερες τελικές επενδυτικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες και ότι η άνοδος θα επιταχυνθεί», πρόσθεσε. Αρνητικές τιμές –όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, με χαμηλά -500 ευρώ/MWh που έφθασαν τον περασμένο μήνα στη Γερμανία– θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον λόγω της υψηλότερης χωρητικότητας της  ηλεκτρόλυσης, ενισχύοντας την επιχειρηματική υπόθεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Preuss.

«Οι αγοραστές στη χονδρεμπορική πληρώνονται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Με περισσότερες συσκευές ηλεκτρόλυσης που έρχονται στο δίκτυο, προστίθεται ευέλικτη ζήτηση. Καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους χαμηλών τιμών, σταθεροποιώντας έτσι τα επίπεδά τους», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση των περικοπών σε περιόδους πλεονασματικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα περιορίσει τα δαπανηρά μέτρα ανακατανομής του Συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (TSO - transmission system operator )για να διατηρηθεί ισορροπημένο το δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης