Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Η οικονομία της Κίνας είναι «ωρολογιακή βόμβα»

Biden: Η οικονομία της Κίνας είναι «ωρολογιακή βόμβα»
«Η Κίνα είναι ωρολογιακή βόμβα από διάφορες σκοπιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην πολιτεία Γιούτα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Πέμπτη πως η κατάσταση στην Κίνα, ανταγωνίστρια των ΗΠΑ σε διάφορα πεδία, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα», αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας της και στη γήρανση του εργατικού δυναμικού της.

«Η Κίνα είναι ωρολογιακή βόμβα από διάφορες σκοπιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην πολιτεία Γιούτα (δυτικά).

Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024 εξήγησε ότι η Κίνα έχει υψηλή ανεργία και ότι το εργατικό της δυναμικό γερνάει. Εξαιτίας αυτών των στοιχείων «η Κίνα βρίσκεται σε δυσκολία», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο, αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς «όταν κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν κακά πράγματα».

Στα τέλη Ιουνίου, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε εκνευρισμό στο Πεκίνο όταν ενέταξε τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην κατηγορία των «δικτατόρων». Το σχόλιο αυτό εκλήφθηκε ως «πρόκληση» από την κινεζική διπλωματία.Χθες Πέμπτη, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως θέλει η Ουάσιγκτον να έχει «λογική σχέση» με το Πεκίνο. «Δεν θέλω να γίνει κακό στην Κίνα, αλλά παρακολουθώ».

Η κυβέρνησή του ξανάρχισε το τελευταίο διάστημα επαφές υψηλού επιπέδου με την κινεζική, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεκίνο, αρχής γενομένης με αυτήν του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε σκοπό οι δυο πλευρές να γυρίσουν τη σελίδα του πιο πρόσφατου επεισοδίου που ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, την υπόθεση του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης