Η Rio Tinto προμηθεύει με ηλιακή ενέργεια ορυχείο διαμαντιών στον Καναδά

Η Rio Tinto προμηθεύει με ηλιακή ενέργεια ορυχείο διαμαντιών στον Καναδά

Θα είναι σε θέση να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο της κατανάλωσης του ορυχείου διαμαντιών

Στο βόρειο τμήμα του Καναδά, η εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto κατασκευάζει ένα ηλιακό πάρκο το οποίο θα τροφοδοτεί ένα ορυχείο διαμαντιών με ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με το pveurope.

Η βρετανική-αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto θα χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για μέρος του έργου στο Diavik Diamond Mine. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία κατασκευάζει ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο δίπλα στο ορυχείο. Η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και θα παράσχει μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας του ορυχείου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Με την πρώτη ματιά, δεν είναι η καλύτερη θέση για ένα ηλιακό εργοστάσιο να παρέχει στο ορυχείο διαμαντιών ηλιακή ενέργεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βόρεια της Yelloknife στα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά. Αυτό το θέτει περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Βόρεια Ισλανδία.

Μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας

Παρ 'όλα αυτά, η Rio Tinto θα είναι σε θέση να προμηθεύσει περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας του ορυχείου το ηλιακό πάρκο κατά τη διάρκεια του έργου κλεισίματος , το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2029. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περίπου 6.600 μονάδες του εργοστασίου θα δημιουργήσουν περίπου 4.200 megawatt/ ώρα ηλιακή ενέργεια κάθε χρόνο - παρά τη λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία στη Γη.

Αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα κατανάλωσης ντίζελ που διαφορετικά θα χρειαζόταν για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την Rio Tinto, αυτό εξοικονομεί εκπομπές CO2, 2.900 τόνων του CO2 κάθε χρόνο. Το ποσό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις εκπομπές COR2 630 αυτοκινήτων.

Για να δημιουργήσει την ποσότητα ηλιακής ενέργειας, η Rio Tinto χρησιμοποιεί ένα πλεονέκτημα που φέρνει η περιοχή στην ηλιακή ενέργεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πολύ χιόνι για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Δεδομένου ότι η Rio Tinto εγκαθιστά bifacial modules, η εταιρεία μπορεί όχι μόνο να χρησιμοποιήσει τις ακτίνες του ήλιου που χτυπούν την κορυφή της μονάδας, αλλά και το φως που αντανακλάται από το χιόνι στο πίσω μέρος της μονάδας. Εκτός από αυτό το φαινόμενο albedo, ο δροσερός έως πολύ κρύος αέρας στην περιοχή παρέχει περισσότερη ηλιακή απόδοση από τις ενότητες, οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλότερη απόδοση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ενέργειας θα αυξήσει περαιτέρω το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας του ορυχείου Diavik. Μετά από όλα, το ορυχείο τροφοδοτείται επί του παρόντος από ένα υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με συνολική χωρητικότητα 55,4 megawatts. "Είμαι ευτυχής που είμαστε σε θέση να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το νεότερο ηλιακό σταθμό στο βόρειο έδαφος του Καναδά στο Diavik Diamond Mine", τονίζει η Angela Bigg, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Diamond Mine. "Το Diavik είναι ήδη ένας φάρος ανανεώσιμων τεχνολογιών σε κρύα κλίματα μέσω του υβριδικού σταθμού της Wind-Diesel και αυτό το σημαντικό έργο υπογραμμίζει τις προσπάθειές μας να μειώσουμε περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα", λέει, αναφερόμενος στο νέο ηλιακό εργοστάσιο. Τέλος, οι φιλοδοξίες της Rio Tinto ως συνολικής εταιρείας είναι μεγάλες. Η ομάδα εξόρυξης στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50 % μέχρι το 2030 και να έχει μηδενικές εκπομπές από τη λειτουργία των ορυχείων παγκοσμίως μέχρι το 2050.

Υποστήριξη από το Yellowknife

Το έργο στο Diavik υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με 3,3 εκατομμύρια καναδικά δολάρια. Αυτό είναι το ισοδύναμο περίπου 2,25 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται εν μέρει από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στο Yelloknife για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επιπλέον, 600.000 δολάρια καναδικών προέρχονται από ένα καναδικό κυβερνητικό πρόγραμμα φορολογικής πίστωσης για επενδύσεις σε καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. "Το Diavik Solar Power είναι ένα θετικό σημάδι της δέσμευσης της Rio Tinto για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωσης των εκπομπών ", τονίζει η Caroline Wawzonek, υπουργός Οικονομικών.

«Αυτή η συνεργασία αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσής μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα βορειοδυτικά εδάφη και πρέπει να σηματοδοτήσει πώς η οικονομική μας ανάπτυξη μπορεί να συνεχίσει να μας τοποθετεί ως ηγέτη σε αυτές τις περιοχές», λέει η Caroline Wawzonek.

Η Diavik εξακολουθεί να συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Northwest Territories και τους κοινοτικούς εταίρους σε ένα σχέδιο για το πώς το νέο ηλιακό εργοστάσιο, καθώς και το υπάρχον αιολικό πάρκο, μπορουν να υποστηρίξουν την τροφοδοσία της περιοχής μετά το κλείσιμο του ορυχείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης