Montel: Ρεκόρ 45GW καταγράφει η παραγωγή ΑΠΕ στην Ευρώπη - 20% υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό

Montel: Ρεκόρ 45GW καταγράφει η παραγωγή ΑΠΕ στην Ευρώπη - 20% υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό
Η μέση αιολική και ηλιακή παραγωγή από τις αρχές Ιουνίου ήταν 20% υψηλότερη από τα προηγούμενα εποχιακά υψηλά
Η αιολική και η ηλιακή παραγωγή σημείωσαν μέσο ρεκόρ 45 GW αυτό το καλοκαίρι στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 23/8.

Η μέση αιολική και ηλιακή παραγωγή από τις αρχές Ιουνίου ήταν 20% υψηλότερη από τα προηγούμενα εποχιακά υψηλά, αυξάνοντας το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ενέργειας των πέντε υπό μελέτη χωρών στο 27%, σύμφωνα με τη μελέτη BloombergNEF.

Η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτό το καλοκαίρι προήλθε κυρίως από την ηλιακή ενέργεια χάρη σε έναν «συνδυασμό πολύ ηλιόλουστων καιρικών συνθηκών και ηλιακών εγκαταστάσεων ρεκόρ χρόνο με το χρόνο», είπε η Adriana Martins, ερευνήτρια στο BloombergNEF, στην Montel.

Η ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 36% από έτος σε έτος συνέβαλε επίσης, μετά τις ξηρασίες που έπληξαν την Ευρώπη πέρυσι.
Ωστόσο, η ενέργεια από την υδροηλεκτρική ενέργεια παραμένει κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2021.

Η ηλιακή ισχύς στις πέντε χώρες αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,4 GW φέτος – ή 14% από έτος σε έτος, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προσθήκες ρεκόρ των 8,3 GW το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε ρεκόρ μέσης μηνιαίας παραγωγής ξανά το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της νέας χωρητικότητας που έχει προγραμματιστεί», πρόσθεσε ο Martins.

Αρνητικές τιμές στον... ορίζοντα

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σηματοδότησε επίσης περισσότερες αρνητικές τιμές spot στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, είπε.

«Με τον τρέχοντα σχεδιασμό του συστήματος, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να εκκαθαρίζεται σε αρνητική τιμολόγηση, επειδή ο χρόνος της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να ελεγχθεί», δήλωσε ο Martins.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ευελιξίας στο δίκτυο για να μετακινηθεί η γενιά προς το βράδυ», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν ευέλικτες λύσεις, όπως οι μπαταρίες κλίμακας δικτύου.

Από την αρχή του έτους, η Γερμανία κατέγραψε 166 ώρες αρνητικών τιμών, ενώ το Βέλγιο 127 και η Γαλλία 100, ενώ, η δημοπρασία σποτ N2EX του Ηνωμένου Βασιλείου 40.
Η Ιταλία δεν έχει ακόμη καταγράψει αρνητικές τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης