Πως θα γίνει η ανάπτυξη των υβριδικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Πως θα γίνει η ανάπτυξη των υβριδικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά
Ένταξη 240 MW μέσω τριών μέτρων

Με υβριδικά συστήματα θα προχωρήσει η απανθρακοποίηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ). Ειδικότερα, στην πρόταση για το νέο ΕΣΕΚ γίνεται ειδική αναφορά στην εφαρμογή του εγκεκριμένου σχήματος για τους Υβριδικούς Σταθμούς (ΥΒΣ) έως το 2026 το οποίο στοχεύει στην ένταξη 240 MW μέσω τριών μέτρων.

Το πρώτο μέτρο αφορά στην ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά της Μεγίστης, των Αντικυθήρων, της Γαύδου, της Ερεικούσσας και των Οθωνών.

Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ανάπτυξη ΥΒΣ στην Κρήτη, συνολικής εγγυημένης ισχύος έως 120 MW, η οποία επιμερίζεται σε Υβριδικούς Σταθμούς που αποτελούνται από συστήματα αντλησιοταμίευσης με αιολικούς σταθμούς εγγυημένης ισχύος έως και 50 MW, σε ΥΒΣ από συσσωρευτές με αιολικούς σταθμούς εγγυημένης ισχύος έως και 50 MW και από συσσωρευτές με φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγγυημένης ισχύος έως και 50 MW.

Τέλος, το τρίτο μέτρο θα αφορά   ανάπτυξη ΥΒΣ στα ΜΔΝ, οι οποίοι δεν εντάσσονται στα δύο προηγούμενα μέτρα.

Πρόγραμμα GR-eco Islands

Στην απανθρακοποίηση των νησιών κομβικό ρόλο θα παίξει το πρόγραμμα GR-eco Islands, το οποίο στοχεύει στη μετατροπή τους σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει από την Τήλο, τον Άγιο Ευστράτιο, την Αστυπάλαια και τη Χάλκη και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια προγραμματίζεται να επεκταθεί σε δεκάδες άλλα μικρά ελληνικά νησιά και ειδικότερα τα εξής: Σύμη, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρκιοί, Μαράθι, Κάσος, Χάλκη, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ιος, Σίκινος, Κουφονήσι, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος και Κέα.

Άλλωστε τα νησιά που μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις των GR-eco Islands θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να έχουν χαμηλό πληθυσμό (από 3.000 έως 5.000 άτομα) και η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα να είναι για μετά το 2030 ή ποτέ. Καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση των δράσεων για την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος των ΜΔΝ είναι οι πόροι από το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα Ελληνικά Νησιά, οι οποίοι υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης όλων των νησιών με το διασυνδεδεμένο σύστημα σταδιακά θα αποσυρθούν οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με υγρό καύσιμο. Στόχος είναι εντός της τρέχουσας δεκαετίας να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, η Δ’ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων (Νοτίων και Δυτικών), η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νήσων ΒΑ Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Σύστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης