Ενέργεια

Ember: Ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ το α΄6μηνο

Ember: Ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ το α΄6μηνο
Οι ΑΠΕ πρέπει να διεισδύσουν άμεσα

Η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναφέρει σήμερα (30/8) η δεξαμενή σκέψης Ember Climate, αν και οι πράσινες πηγές αγωνίζονται να καλύψουν το κενό.

Η μείωση της παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ κατά 4,6% εν μέσω υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανατρέποντας τις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Η μείωση των ορυκτών καυσίμων είναι σημάδι των καιρών», δήλωσε ο αναλυτής του Ember, Matt Ewen.

Η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 23%, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για πρώτη φορά τον Μάιο. Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα «υψηλά της κρίσης» πέρυσι, παραμένουν διπλάσια από το κόστος σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αναφέρει η έκθεση.


79_1.jpg


Η συμβολή των έκτακτων μέτρων

Η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προέκυψε από έκτακτα μέτρα που εφάρμοσαν σχεδόν όλα τα μέλη της ΕΕ μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών. Η βιομηχανική ζήτηση, ιδίως στη Γερμανία, είχε επίσης μειωθεί κατά την περίοδο, αναφέρει η έκθεση.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων από έτος σε έτος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σημειώθηκαν στην Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία και τη Φινλανδία.

Focus στις ΑΠΕ

Καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές πρέπει να γίνει πιο γρήγορα, είπε ο Ewen. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 13% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 4,8%. Η Δανία και η Πορτογαλία είδαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα και τη Ρουμανία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 50% του μεριδίου της προσφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης