Ενέργεια

Barclays: Στα 97 δολ.το βαρέλι ανεβάζει την τιμή του Brent για το 2024

Barclays: Στα 97 δολ.το βαρέλι ανεβάζει την τιμή του Brent για το 2024

 Προβλέπει έλλειμμα εφοδιασμού 670 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα (kb/d) το 2023 και 250 kb/d το 2024

 

Η Barclays αύξησε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το 2024 κατά 8 δολάρια το βαρέλι στα 97 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναμένει περαιτέρω σύσφιξη των ισορροπιών της αγοράς το επόμενο έτος.

«Η επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ+, που οδηγείται κυρίως από τις ΗΠΑ, και η επίμονη υποπαραγωγή από αρκετούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ λόγω διαρθρωτικών περιορισμών ενισχύει τη βασική μας θέση πίσω από μια εποικοδομητική άποψη για τις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε σε σημείωμα η Barclays.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σαουδική Αραβία επέκτεινε την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να επεκταθεί μετά από αυτό ή να εμβαθύνει. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο.
Η Barclays προβλέπει έλλειμμα εφοδιασμού 670 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα (kb/d) το 2023 και 250 kb/d το 2024 και συνιστά να παραμείνουν τα $90-$95 ανά βαρέλι από το συμβόλαιο Brent τον Ιανουάριο του 2024 με καθαρό κόστος 1,1 $ ανά βαρέλι .

Ωστόσο, η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για το Brent για το 2023 κατά 3 δολάρια το βαρέλι στα 84 δολάρια το βαρέλι, αλλά άφησε την προοπτική του τέταρτου τριμήνου αμετάβλητη στα 92 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Οκτώβριο διαπραγματεύονταν περίπου 86 δολάρια το βαρέλι έως τις 07:48 GMT την Τετάρτη.

«Μια διαμάχη μεταξύ βασικών παραγωγών και καταναλωτών είναι ορατή στις προσπάθειες της G-7 να περιορίσουν τις ρωσικές τιμές εξαγωγών και ο ΟΠΕΚ+ ανακοινώνει σημαντικές εθελοντικές προσαρμογές στην παραγωγή», ανέφερε η τράπεζα.

«Η παρόρμηση να κρατηθούν υπό έλεγχο οι τιμές είναι επίσης ορατή στην αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλους βασικούς καταναλωτές, την προσέγγιση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και μια πιθανή άτυπη συμφωνία με το Ιράν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης