Παράταση ένος έτους για τo ξεσκαρτάρισμα των «βαλτωμένων» έργων ΑΠΕ

Παράταση ένος έτους για τo ξεσκαρτάρισμα των «βαλτωμένων» έργων ΑΠΕ

Πότε σταματά να ισχύει η Βεβαίωση και η Άδεια Παραγωγής

Σε παράταση για ένα έτος των «φίλτρων» που είχαν θεσμοθετηθεί ώστε να ξεσκαρτάρουν τα «βαλτωμένα» έργα ΑΠΕ και να μην δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο προσανατολίζεται το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά περιπτώσεις έργων που έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για σύμβαση σύνδεσης με σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για να υλοποιηθεί η σύνδεσή τους απαιτείται κατασκευή υποσταθμού ή γραμμής μεταφοράς (υψηλής ή υπερυψηλής τάσης).


Στόχος είναι, για τα συγκεκριμένα έργα, η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων καθώς και η Άδεια Παραγωγής να παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν:

  • Για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς και υβριδικούς σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εάν εντός δύο ετών (αντί για 12 μήνες που ισχύει σήμερα βάσει του νόμου 4951/2022) από την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας για την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης.
  • Για τις υπόλοιπες τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ή και σταθμούς αποθήκευσης, εάν εντός 2,5 ετών (αντί για 1,5 έτος που ισχύει σήμερα), από την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας για την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.
  • Για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εάν εντός τριών ετών (από δύο που ισχύει σήμερα) από την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας δεν έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.

Απαλλοτρίωση

Στην περίπτωση κήρυξης απαλλοτρίωσης στην υπολογισμό της σχετικής προθεσμίας εντός της οποίας θα παύουν αυτοδικαίως η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων καθώς και η Άδεια Παραγωγής δεν θα προσμετράται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κήρυξης της απαλλοτρίωσης έως και την ημερομηνία συντέλεσης της απαλλοτρίωσης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα «βαλτωμένα» έργα που είχαν λάβει όρους σύνδεσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, και η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου ένα χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 900 MW οι περισσότεροι επενδυτές ανταποκρίθηκαν. Σε γενικές γραμμές η πλειονότητα των ιδιοκτητών ανταποκρίθηκε και μόνο περί τα 200 MW έμειναν εκτός. Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει και η επόμενη προθεσμία για την υποβολή αίτησης σύνδεσης για μονάδες που εκτιμώνται σε περίπου 700 MW με χορήγηση Οριστικής Προσφοράς από την 1 Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η τρίτη προθεσμία για έργα άλλων 700 MW με χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 4 Ιουλίου 2022 η προθεσμία για την αίτηση σύμβασης εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης