ΕΕ: Τον Νοέμβριο η πιλοτική δημοπρασία υδρογόνου με ενίσχυση 800 εκατ. ευρώ

ΕΕ: Τον Νοέμβριο η πιλοτική δημοπρασία υδρογόνου με ενίσχυση 800 εκατ. ευρώ
Η δημοπρασία θα απονείμει έως και 800 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς ΑΠΕ υδρογόνου  και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Καινοτομίας σύμφωμα με το Montel
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει πιλοτική δημοπρασία για την επιδότηση της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στις 23 Νοεμβρίου με στόχο την κλιμάκωση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ανέφερε την Τετάρτη.

«Αυτός ο μηχανισμός ανάθεσης αναμένεται να επιτρέψει την ταχύτερη ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, ειδικά σε τομείς που δύσκολα υποχωρούν», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) σε δήλωση.

Τα ποσά στους παραγωγούς Η2 ΑΠΕ

Η δημοπρασία θα απονείμει έως και 800 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Καινοτομίας, πρόσθεσε.

Το ταμείο χρηματοδοτείται από μια ομάδα δικαιωμάτων ETS της ΕΕ και χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση έρευνας σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η δημοπρασία θα απονείμει στους συμμετέχοντες παραγωγούς ένα σταθερό ασφάλιστρο ανά κιλό υδρογόνου που παράγεται σε 10 χρόνια λειτουργίας, «στοχεύοντας επομένως στο χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και της προθυμίας της ζήτησης να πληρώσει», ανέφερε η Κομισιόν.

Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης για κάθε προσφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού ή τα 266,7 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο επέκτασης

Οι νέοι ηλεκτρολύτες που είναι επιλέξιμοι για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5 MW εγκατεστημένης ισχύος σε μία μόνο τοποθεσία και να είναι λειτουργικοί εντός πέντε ετών από την κατανομή της επιχορήγησης, πρόσθεσε.

Η Κομισιόν είπε ότι δεν θα ορίσει ελάχιστη τιμή προσφοράς ενώ υπήρχε ανώτατη τιμή 4,50 ευρώ/κιλό υδρογόνου που παράγεται για το σταθερό ασφάλιστρο, αλλά αυτό θα επανεξεταστεί για μελλοντικές δημοπρασίες.

Εάν το επίπεδο συμμετοχής στην πιλοτική δημοπρασία είναι υψηλό, η Κομισιόν θα πραγματοποιεί ετήσιους γύρους δημοπρασιών και θα τους επεκτείνει σε ανανεώσιμα προϊόντα πέρα από το πράσινο υδρογόνο.

Η ΕΕ έχει στόχο να παράγει έως και 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στο μπλοκ των 27 μελών και να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.
Τον Μάρτιο, η Κομισιόν παρουσίασε ένα σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων στην παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης