Ενέργεια

Η εξάντληση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου - Στα 86,6 δολ το brent

Η εξάντληση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου - Στα 86,6 δολ το brent

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ τον πρώτο μήνα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7 δολάρια το βαρέλι (9%) από τις 14 Ιουλίου και σχεδόν 15 δολάρια (22%) από το πρόσφατο χαμηλό στις 27 Ιουνίου

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν εξαντληθεί κατά 34 εκατομμύρια βαρέλια από τα μέσα Ιουλίου, συμβάλλοντας στην αίσθηση ότι η αγορά σφίγγεται και οδηγεί σε ανάκαμψη στις τιμές spot και τις ημερολογιακές διαφορές σύμφωνα με το Reuters.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν τις πέντε από τις πιο πρόσφατες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ («Εβδομαδιαία αναφορά κατάστασης πετρελαίου», EIA, 30 Αυγούστου).

Το εμπορικό αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε όλη την ανάληψη των συνολικών αποθεμάτων την ίδια περίοδο, τα οποία μειώθηκαν κατά μόλις 19 εκατομμύρια βαρέλια από τις 14 Ιουλίου, με τα προϊόντα να αυξάνονται κατά 12 εκατομμύρια και τα στρατηγικά αποθέματα να έχουν αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια.

Ως αποτέλεσμα, τα εμπορικά αποθέματα αργού ήταν μόλις +1 εκατομμύριο βαρέλια (+0,3% ή +0,02 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας στις 25 Αυγούστου.
Το πλεόνασμα είχε μειωθεί από το πρόσφατο υψηλό των +22 εκατομμυρίων βαρελιών (+5% ή +0,37 τυπικές αποκλίσεις) στις 14 Ιουλίου.
Η πρόσφατη απόσυρση έχει αντιστρέψει μια προηγούμενη συσσώρευση που είχε δει το πλεόνασμα να διογκώνεται από τα τέλη Απριλίου.

Κατά συνέπεια, οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ τον πρώτο μήνα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7 δολάρια το βαρέλι (9%) από τις 14 Ιουλίου και σχεδόν 15 δολάρια (22%) από το πρόσφατο χαμηλό στις 27 Ιουνίου.
Περί τις 19:55 ώρα Ελλάδας η τιμή του brent ενισχυόταν 0,91% στις 86,64 δολάρια το βαρέλι και το αργό σημείωνε άνοδο 0,83% στα 82,31 δολάρια το βαρέλι.


Αύξηση θέσεων

Προβλέποντας, επιταχύνοντας και ενισχύοντας την πτώση των αποθεμάτων και την άνοδο των τιμών, τα hedge funds αύξησαν τη θέση τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης αργού στις ΗΠΑ στα 134 εκατομμύρια βαρέλια στις 22 Αυγούστου, από μόλις 46 εκατομμύρια στις 27 Ιουνίου.

Τα αποθέματα αργού Cushing μειώθηκαν σε πέντε από τις πιο πρόσφατες έξι εβδομάδες κατά 9 εκατομμύρια βαρέλια συνολικά (-24%) από τις 14 Ιουλίου.

Τα αποθέματα Cushing ήταν -12 εκατομμύρια βαρέλια (-29% ή -0,81 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας στις 25 Αυγούστου, καθώς ήταν λιγότερο από -1 εκατομμύριο βαρέλια (-2% ή -0,06 τυπικές αποκλίσεις) στις 30 Ιουνίου .

Αντικατοπτρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των αποθεμάτων, το τρίμηνο ημερολογιακό spread στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ περιορίστηκε σε 1,14 δολάρια ανά βαρέλι στις 25 Αυγούστου από ένα μικρό contango στα τέλη Ιουνίου.

Η μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ συνέπεσε με πρόσθετες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συνολικού ύψους περίπου 75 εκατομμυρίων βαρελιών κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού ήταν κατά μέσο όρο μόλις 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο με βάση τον μέσο όρο των προκαταρκτικών εβδομαδιαίων δεδομένων κατά τη διάρκεια του μήνα.

Οι καθαρές εισαγωγές είχαν αυξηθεί ελαφρώς από 2,7 εκατομμύρια b/d τον ίδιο μήνα το 2022, αλλά μειώθηκαν από 3,2 εκατομμύρια b/d το 2021 και 4,2 εκατομμύρια b/d το 2019.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ απελευθέρωσε σχεδόν 26 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το Strategic Petroleum Reserve (SPR) το πρώτο εξάμηνο του 2023 και είχε κυκλοφορήσει συνολικά 247 εκατομμύρια βαρέλια από την αρχή του 2022.
Οι εκδόσεις συνέβαλαν σε καθοδική πίεση τόσο στις τιμές άμεσης παράδοσης όσο και στις ημερολογιακές διαφορές, αυξάνοντας την ποσότητα πετρελαίου που ήταν άμεσα διαθέσιμο στους εμπόρους και στα διυλιστήρια.

Ζήτηση καυσίμων

Σύμφωνα με το OilPrice αναλυτές της Standard Chartered, εκτιμούν ότι η ζήτηση βενζίνης και αεροπορικών καυσίμων - και οι δύο συνδέονται στενά με τη συμπεριφορά των νοικοκυριών - έχουν ξεπεράσει σημαντικά τις προσδοκίες της αρχής του έτους από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας με τη ζήτηση βενζίνης να έχει αυξηθεί κατά 98 kb/ημέρα ετησίως y.

Αντίθετα, η ζήτηση για απόσταγμα (συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ) αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μειωμένη κατά 169 kb/ημέρα ετησίως. Η ζήτηση βενζίνης έχει αυξηθεί ετησίως κατά 98 kb/ημέρα.

Η StanChart σημειώνει ότι ένα ισχυρό αποπληθωριστικό αποτέλεσμα της βενζίνης στις ΗΠΑ έχει σχεδόν εξαφανιστεί, με τις τιμές του φυσικού αερίου μόνο οριακά χαμηλότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Ο εθνικός μέσος όρος της κανονικής βενζίνης κυμαίνεται πάνω από 3,80 $ ανά γαλόνι για τέταρτη συνεχή εβδομάδα και μπορεί να αντιπροσωπεύει αντίθετο άνεμο στη ζήτηση βενζίνης.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το μοτίβο της ισχυρότερης από το αναμενόμενο ζήτησης πετρελαίου από τους καταναλωτές και της χαμηλότερης από το αναμενόμενο ζήτησης από τη βιομηχανία είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Το StanChart αποκάλυψε επίσης ότι ενώ η αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου παραμένει χαμηλή, υπήρξε αρκετή δραστηριότητα με όγκους συναλλαγών Brent την περασμένη εβδομάδα 23% ετησίως υψηλότερα και ανοιχτό επιτόκιο 19% υψηλότερο ετησίως.

Το κόστος παραγωγής μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που συρρικνώθηκε σε τρία χρόνια. Οι τιμές των σωλήνων γεώτρησης έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ φέτος, τα ημερήσια ποσοστά εξέδρας μειώνονται περισσότερο από 10% και το κόστος του χάλυβα και του ντίζελ κινείται επίσης χαμηλότερα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs μέσω του Bloomberg, οι τιμές των σωλήνων γεωτρήσεων έχουν μειωθεί κατά 50% φέτος. Οι ημερήσιες τιμές εξέδρας μειώνονται κατά περισσότερο από 10%, ενώ το κόστος του ντίζελ και του χάλυβα μειώνεται σταδιακά. Μόνο το εργατικό δυναμικό αψηφά αυτήν την τάση καθώς οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ενώ μια μείωση μιας και μόνο ποσοστιαίας μονάδας μπορεί να μην έχει μεγάλη διαφορά στην ουσία, η Goldman λέει ότι το κόστος θα είναι 10% χαμηλότερο το 2024, αρκετά για να ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη και τις ταμειακές ροές. Η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές είναι πολύ ευπρόσδεκτη: μετά από δύο χρόνια χαμηλών κερδών και άφθονων ταμειακών ροών, ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ πρόκειται να σημειώσει πτώση και στις δύο μετρήσεις το τρέχον έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης