RWE: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το γιγάντιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα

RWE: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το γιγάντιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα

Το υπό κατασκευή υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα και το πιο απομακρυσμένο από την ακτή

Ξεκίνησε οι υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο 1,4 GW Sofia της RWE στο Dogger Bank στην κεντρική Βόρεια Θάλασσα, ανοιχτά των  βορειοανατολικών ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα υπεράκτια έργα ξεκινούν με την τοποθέτηση του πρώτου τμήματος του καλωδίου εξόδου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) που θα γίνει από το σκάφος Leonardo da Vinci της Prysmian.

Το σκάφος της Prysmian μήκους 170 μέτρων, με επιχειρησιακή βάση του το λιμάνι του Middlesbrough,  θα τοποθετήσει δύο παράλληλα καλώδια μήκους 130 χιλιομέτρων, ξεκινώντας τις εργασίες από την ακτή Teesside μεταξύ Redcar και Marske-by-the-Sea.

Το σκάφος στη συνέχεια θα σύρει το ένα άκρο καθενός από τα δύο υποθαλάσσια καλώδια μέσα από τους ειδικούς αγωγούς υποδοχής των καλωδίων που εγκαταστάθηκαν νωρίτερα φέτος. Τα καλώδια θα περάσουν κάτω από την παραλία, τους αμμόλοφους και το δρόμο προτού αναδυθούν στο συγκρότημα της ξηράς.

Απέχει 195 χλμ. από την ακτή

Στη συνέχεια, το σκάφος Leonardo da Vinci θα απομακρυνθεί από την ακτή, απλώνοντας το καλώδιο  κατά μήκος της καθορισμένης διαδρομής του προς το υπεράκτιο αιολικό πάρκο, που βρίσκεται σε απόσταση 195 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εγκατάσταση των δύο υπολειπόμενων τμημάτων του θαλάσσιου καλωδίου μήκους 90 χλμ. που θα μεταφέρει το ρεύμα από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο προς την ξηρά προγραμματίζεται για το 2024.

Μέχρι τα τέλη του 2024, το σκάφος  Leonardo da Vinci θα έχει τοποθετήσει τέσσερα τμήματα ±320kV HVDC θαλάσσιων καλωδίων εξόδου με μόνωση XLPE, συνολικού μήκους 440 χιλιομέτρων συν τα συνοδευτικά καλώδια επικοινωνίας.

Το αποκορύφωμα 13 χρόνια σχεδιασμού

«Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της RWE μέχρι σήμερα και το πιο απομακρυσμένο από την ακτή. Το έργο θέτει νέα πρότυπα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων καινοτομίας, βιωσιμότητας και μηχανικής. Η τοποθέτηση του πρώτου τμήματος του καλωδίου εξαγωγής αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα 13 ετών σχεδιασμού, προετοιμασίας και επιμελούς προσοχής καθώς και τεράστιας υποστήριξης από προμηθευτές και ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Offshore Wind.

Οι δραστηριότητες λειτουργίας και συντήρησης του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Sofia θα βρίσκονται στη νέα βάση υπεράκτιων αιολικών επιχειρήσεων της RWE στο Grimsby, η οποία θα υποστηρίζει επίσης το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Triton Knoll και άλλα μελλοντικά έργα της RWE.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia θα έχει μια ενιαία υπεράκτια πλατφόρμα μετατροπέα, με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται να μεταφέρεται στην ξηρά 220 χιλιόμετρα μακριά στο Redcar, στο Teesside.

Οι ανεμογεννήτριες

Το έργο θα περιλαμβάνει 100 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa SG 14-222 DD που θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία το 2026. Σαράντα τέσσερις από τις 100 μονάδες θα είναι εξοπλισμένες με ανακυκλώσιμα πτερύγια μήκους 108 μέτρων.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η χερσαία κατασκευή στο Teesside από τον Ιούνιο του 2021, για την εγκατάσταση του χερσαίου σταθμού μετατροπής και του καλωδιακού διαδρόμου του έργου.

Η τοποθέτηση των πρώτων τμημάτων του καλωδίου εξαγωγής σηματοδοτεί την έναρξη μιας τριετούς φάσης της υπεράκτιας κατασκευής, δήλωσε η RWE.

Οι υπεράκτιες εργασίες θα συνεχιστούν με την άφιξη της υπεράκτιας πλατφόρμας μετατροπέων της Sofia, που σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει το ταξίδι από το Μπατάμ της Ινδονησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024.

Θα καλύψει τις ανάγκες 1,2 εκατομμύριων Βρετανών

Επιπλέον, η έναρξη της εγκατάστασης των 100 εκτεταμένων μονόστηλων θεμελίων και των καλωδίων συστοιχίας έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Με την ολοκλήρωσή του, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia ισχύος 1,4 GW θα μπορεί να παράγει αρκετή αιολική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν 1,2 εκατομμυρίων κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης