Στην αγορά το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας της Αυστρίας

Στην αγορά το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας της Αυστρίας
Το έργο κατασκευάστηκε από την εταιρεία NGEN, με έδρα τη Σλοβενία

Η NGEN Smart Grid Systems ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε έργο αυτόνομης αποθήκευσης ενέργειας 10,3 MW/20,6 MWh στην Αυστρία, το μεγαλύτερο στη χώρα.

Η εταιρεία που έχει έδρα τη Σλοβενία έχει εγκαταστήσει το έργο στο Ardnoldstein και μετά τη σύνδεσή του στο δίκτυο, συμμετέχει πλήρως στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την περασμένη εβδομάδα.

Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) αποτελείται από Tesla Megapacks, το προϊόν συστημάτων μπαταριών φωσφορικού σιδήρου - λιθίου (LFP) του γίγαντα της ηλεκτροκίνησης που συνδέεται στο δίκτυο και η επένδυση στο έργο φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Roman Bernard, Διευθύνων Σύμβουλος της NGEN Smart Grid Systems GmbH δήλωσε: «Η εστίαση μας καταρχήν αφορά στην υποστήριξη του αυστριακού δικτύου μεταφοράς ενέργειας. Αλλά το νέο σύστημα αποθήκευσης ανοίγει επίσης συναρπαστικές ευκαιρίες για την οικοδόμηση μιας αγοράς σε επίπεδο τοπικής ενεργειακής κοινότητας και για την ενσωμάτωση ενεργών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Το έργο αρχικά επρόκειτο να κατασκευαστεί στο Klagenfurt κοντά σε έναν νέο υποσταθμό, αλλά οι τοπικές αντιδράσεις ανάγκασε την NGEN να επιλέξει άλλη θέση. Τελικά επέλεξε το Arnoldstein επειδή είναι μια βιομηχανική τοποθεσία και υπάρχει διαθεσιμότητα 14 MW στον κοντινό υποσταθμό Gailitz.

Έργα αποθήκευσης σε Σλοβενία, Κροατία

Εκτός από την Αυστρία, η NGEN αναπτύσσει επίσης έργα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Κροατία και την εγχώρια αγορά της, τη Σλοβενία, συνολικού μεγέθους 50MW/100MWh και 70MW/140MWh αντίστοιχα, ενώ έχει σε ανάπτυξη συνολικά έργα αποθήκευσης 1GW σε όλη την Ευρώπη.

Ο Bernard είπε ότι το έργο αποθήκευσης ενέργειας 100MW/200MWh της NGEN στη Σλοβενία «καλύπτει τις μισές από υπηρεσίες του συστήματος που εξυπηρετούν το δίκτυο», χωρίς να διευκρινίσει αν ο συγκεκριμένος αριθμός περιλαμβάνει το προαναφερθέν έργο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Η Αυστρία βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα των τεχνολογικών ειδήσεων σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας επειδή είναι η βάση ανάπτυξης της τεχνολογίας μπαταριών οργανικής ροής από τη γερμανική εταιρεία CMBlu Energy. Έδρα στην Αυστρία έχει επίσης και η εταιρεία CellCube.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης