Μελέτη: Η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης είναι η πιο πράσινη τεχνολογία ΑΠΕ

Μελέτη: Η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης είναι η πιο πράσινη τεχνολογία ΑΠΕ
Η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης είναι η πιο πράσινη τεχνολογία ΑΠΕ για αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας

Η υδροηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση αντλίας αποθήκευσης είναι η πιο πράσινη τεχνολογία ΑΠΕ για αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας, αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοίνωσαν ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια αποθήκευσης με τη χρήση αντλίας αποθήκευσης κλειστού βρόχου θα έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής της τεχνολογίας, από την κατασκευή έως τον παροπλισμό της, συγκριτικά με όλες τις άλλες τεχνολογίες αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως π.χ. οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η αναφορά στη συγκεκριμένη μελέτη έγινε για πρώτη φορά από το Portland Business Journal.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία

Η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης κλειστού βρόχου χρησιμοποιεί δύο δεξαμενές νερού που βρίσκονται σε διαφορετικά υψόμετρα, η μία υψηλότερα από την άλλη, με την ενέργεια να παράγεται καθώς το νερό ρέει ή αντλείται, από τη μια δεξαμενή στην άλλη. Η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης κλειστού βρόχου δεν συνδέεται με πηγές νερού συνεχούς φυσικής ροής.

Καθώς ο δυτικές χώρες συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να υλοποιήσουν τη πράσινη μετάβαση, με εγκατάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε μπαταρίες και η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης προτείνονται ως πιθανές λύσεις για τη δημιουργία καθαρότερης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

Άλλες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας με δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο έχει αποδειχθεί δύσκολο να δημιουργηθούν, είτε επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν τα απαραίτητα βασικά ορυκτά είτε επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί μια περιοχή αρκετά μεγάλης για να τοποθετηθούν αυτές οι τεχνολογίες. Οι ερευνητές πιστεύουν λοιπόν ότι η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης κλειστού βρόχου μπορεί να είναι η απάντηση.

Χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από κάθε άλλη τεχνολογία αποθήκευσης

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη εξέτασαν 35 εγκαταστάσεις αντλίας αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας κλειστού βρόχου που επί του παρόντος αναμένουν αδειοδότηση. Η μελέτη τους έλαβε επίσης υπόψη τις εκπομπές αερίων ρύπων που συνδέονται με τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, όπως σκυρόδεμα, άμμος, χάλυβας και χαλίκι, καθώς και τη μεταφορά των υλικών αυτών στα εργοτάξια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης ενέργειας έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων ρύπων σε σχέση με άλλες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι μπαταρίες οξειδοαναγωγικής ροής βαναδίου.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης κλειστού βρόχου είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή αποθήκευσης ενέργειας όσον αφορά τις εκπομπές αερίων ρύπων καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας μας», καταλήγει η μελέτη.

Η εγκατάσταση του Goldendale

Στο Goldendale της Ουάσιγκτον, μια προτεινόμενη εγκατάσταση υδροηλεκτρικής αντλίας αποθήκευσης κλειστού βρόχου θα παρείχε ενέργεια για την τροφοδοσία της πόλης του Σιάτλ για 12 ώρες, αλλά θα είχε περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφές στους ιερούς τόπους των Ινδιάνων αυτοχθόνων. Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές αναζήτησαν δημόσια στήριξη για την προτεινόμενη εγκατάσταση, δημοσιεύοντας τα έγγραφα που περιγράφουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Οι επιπτώσεις και η ανάγκη να ληφθεί μια δύσκολη απόφαση για μια παρέμβαση που θα πλήξει την ιερή γη των ινδιάνων οδήγησαν τους ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ να μελετήσουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της υγκεκριμένης τεχνολογίας καθαρής ενέργειας στις κοινότητες, την άγρια ζωή, το νερό και τη γη. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές ανάμεσα στις κοινότητες των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο από αυτά τα έργα και να πάρουν τη συναίνεσή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης