Ενέργεια

Οι ανακατατάξεις στα μερίδια υψηλής τάσης - Ποιοί ενισχύονται, στο 59,8% η ΔΕΗ

Οι ανακατατάξεις στα μερίδια υψηλής τάσης - Ποιοί ενισχύονται, στο 59,8% η ΔΕΗ
Από το σύνολο της κατανάλωσης το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή το 84,56% ή 1.539 GWh κατευθύνθηκε στη βιομηχανία

Σοβαρές είναι οι ανακατατάξεις που συντελούνται τους τελευταίους μήνες και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά τους καταναλωτές Υψηλής Τάσης. Είναι σαφές πλέον, όπως είχε άλλωστε σχεδιαστεί, ότι η ΔΕΗ έχει χάσει οριστικά το μονοπώλιο στην τροφοδοσία των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των οποίων οι βιομηχανίες, οι σιδηρόδρομοι, οι μεγάλες μονάδες ΑΠΕ και βεβαίως τα ορυχεία τα οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από την ΔΕΗ, αλλά η κατανάλωση τους έχει μειωθεί κατακόρυφα αφού έχει μειωθεί και η χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατ΄αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της η κατανάλωση ενέργειας στην Υψηλή Τάση καταγράφει μείωση κατά 3,6% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ανήλθε σε 1.820 GWh.


H βιομηχανία κύριος καταναλωτής

Από το σύνολο της κατανάλωσης το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή το 84,56% ή 1.539 GWh κατευθύνθηκε στη βιομηχανία. Τα βοηθητικά φορτία κάλυψαν το 5,7% ή 103,8 GWh, η άντληση που εξυπηρετείται στο σύνολο της από τη ΔΕΗ κάλυψε το 5,15% ή 93,7 GWh, τα ορυχεία μόλις το 3% ή 54,6 GWh, οι σιδηρόδρομοι το 0,7% ή 12,7 GWh και οι ΑΠΕ το 0,6% ή GWh ενώ υπάρχει και 0,28% που κατευθύνεται σε άλλες χρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 στη βιομηχανία ανήλθε σε 6,3%, ενώ παρά πολύ υψηλότερη ήταν η μείωση στα ορυχεία και έφθασε στο 20,4%. Αντιθέτως αυξημένη κατά 46,9% ήταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για άντληση.


Τα μερίδια

Το μερίδιο της ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση σε ότι αφορά την καταναλωθείσα ενέργεια έχει μειωθεί στο 59,8% και εκπροσωπεί 210 πελάτες, όταν κατά το παρελθόν τροφοδοτούσε το σύνολο των βιομηχανιών της χώρας με μερίδιο ακόμη και 98%.

Δεύτερη σε μερίδιο αγοράς σε ότι αφορά την καταναλωθείσα ενέργεια είναι η WATT + VOLT της Μυτιληναίος με ποσοστό 16,86%.

Η ΗΡΩΝ που έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών όπως ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που έχουν συνάψει PPPAs, έχει ποσοστό 11,39% και η ELPEDISON 10,62%. Κάτω του 10% μερίδιο, σε ότι αφορά την καταναλωθείσα ενέργεια έχουν η Μυτιληναίος, η NRG, η VOLTERRA, η ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, η ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER και η EUNICE TRADE.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των πελατών που εκπροσωπούν η ΔΕΗ στο τέλος του τριμήνου εκπροσωπούσε 210, η ΗΡΩΝ 58, η Μυτιληναίος 32, η ELPEDISON 23, η VOLTERRA 21, η NRG 11 και από έναν καταναλωτή εκπροσωπούν η WATT AND VOLT, η EUNICE TRADE, η ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και η ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει το 100% της τροφοδοσίας των ορυχείων των σιδηροδρόμων και της άντλησης οι οποίες ωστόσο είναι μικρότερες καταναλώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης