Ξεπερνά τα 160 εκατ. η ζημιά στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας

Ξεπερνά τα 160 εκατ. η ζημιά στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας
Η ολοκλήρωση της καταγραφής της ανυπολόγιστης ζημιάς που έχει γίνει στον σιδηρόδρομο, θα σημάνει και την έναρξη των έργων που είναι απαραίτητα για την επανακυκλοφορία των τρένων το συντομότερο δυνατόν

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο ο σιδηρόδρομος επιστρέφει στο σημείο μηδέν. Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν άφησαν όρθιο το πολύπαθο σιδηροδρομικό δίκτυο, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στο τμήμα από το Λιανοκλάδι ως το Λιτόχωρο. Μετά το δυστύχημα των Τεμπών, είναι η δεύτερη φορά φέτος που διακόπτεται η κυκλοφορία των τρένων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για ορίζοντα τουλάχιστον ενός μήνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις φέρνουν το κόστος ανάταξης υποδομής και συστημάτων στα 160 - 180 εκατ. ευρώ.

Η κακοκαιρία Daniel βύθισε τις σιδηροδρομικές γραμμές στη λάσπη, ενώ μετά την υποχώρηση του νερού βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα. Η καταστροφή στην υποδομή καθώς και στον εξοπλισμό σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, που παραδόθηκαν μόλις πρόσφατα μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, είναι τεράστια. Επί του παρόντος, οι εκτιμήσεις του κόστους για την επισκευή του δικτύου κυμαίνονται στα 160 με 180 εκατ. ευρώ, όμως η τελική αξιολόγηση θα γίνει όταν υποχωρήσει τελείως το νερό.

Στόχος η άμεση αποκατάσταση

Η ολοκλήρωση της καταγραφής της ανυπολόγιστης ζημιάς που έχει γίνει στον σιδηρόδρομο, θα σημάνει και την έναρξη των έργων που είναι απαραίτητα για την επανακυκλοφορία των τρένων το συντομότερο δυνατόν. Με την υποχώρηση των υδάτων, που σκεπάζουν ακόμη τμήμα των γραμμών στα επίμαχα 60 χιλιόμετρα, Λιανοκλάδι – Λάρισα - Λιτόχωρο, θα είναι πια εφικτός ο ακριβής προσδιορισμός των εργασιών και του χρόνου που απαιτούνται, με τον στόχο του ΟΣΕ να είναι η επανεκκίνηση δρομολογίων σε έναν μήνα.

Αρχικά, θα γίνει η επαναφορά της μίας μόνο γραμμής, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τα πρώτα τρένα. Η κυκλοφορία βεβαίως σε μονή γραμμή σημαίνει περιορισμένα δρομολόγια, ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια. Εφόσον, αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση και της δεύτερης γραμμής.

Εχθές, σε συνέντευξή του ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για εκτεταμένες ζημιές σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, υποδομές, επιδομή και γέφυρες. «Αυτό σημαίνει ότι το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί πλήρως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», είπε.

Σημειώνεται ότι οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο που έχουν προκληθεί από τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις ζημιές που είχαν καταγραφεί από τον «Ιανό», τον Σεπτέμβριο του 2020. Τότε, μετά τα προβλήματα που είχαν προκαλέσει τα ακραία φαινόμενα και οι κατολισθήσεις, μέσα σε πέντε ημέρες είχε επανέλθει η κυκλοφορία σε μονή γραμμή στο κομμάτι Λιανοκλάδι-Λάρισα, όπου είχε «κοπεί» ο βασικός άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης