Το πρώτο «πράσινο» PPA της Βιοχάλκο με αιολικό πάρκο 35 MW

Το πρώτο «πράσινο» PPA της Βιοχάλκο με αιολικό πάρκο 35 MW
Η Βιοχάλκο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή δυο ακόμη «πράσινων» PPAs και αυτά με αιολικά πάρκα αντιστοίχου μεγέθους

Η αγορά των πράσινων PPAs δηλαδή των μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει και στην χώρα μας.

Έτσι μετά τα PPAs που υπέγραψε τους προηγούμενους μήνες η ΔΕΗ με την Βιοχάλκο και τον Τιτάνα, η Βιοχάλκο προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη μιας ακόμη μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς «πράσινης» ενέργειας με αιολικό πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή της Φλώρινας.

Συμφωνία 10ετούς διάρκειας 

Πρόκειται για το πρώτο απολύτως «πράσινο» PPA που υπογράφει η Βιοχάλκο και αφορά την προμήθεια για δέκα χρόνια του συνόλου της ενέργειας που θα παράγεται από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο ισχύος 35 MW. Σημειώνεται ότι η αιολική εγκατάσταση που βρίσκεται στην περιοχή της Φλώρινας άρχισε να λειτουργεί εντός του Ιουλίου και από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να τροφοδοτεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου Βιοχάλκο.

Παράλληλα η εταιρία που είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες καταναλωτές ενέργειας, στο πλαίσιο της στροφής της προς την πράσινη ενέργεια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή δυο ακόμη «πράσινων» PPAs και αυτά με αιολικά πάρκα αντιστοίχου μεγέθους.

Η πρωτιά της Βιοχάλκο

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο ο όμιλος Βιοχάλκο ήταν ο πρώτος που υπέγραψε διμερές συμβόλαιο προμήθειας διάρκειας δέκα ετών με τη ΔΕΗ Παραγωγή, ενώ πρόσφατα υπεγράφη και αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

Δεδομένου ωστόσο ότι η ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης της ανανεώσιμης παραγωγής της οι συμφωνίες αυτές που έχουν δεκαετή διάρκεια, προβλέπουν ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα τροφοδοτούνται με συμβατικό μείγμα καυσίμου.

Ωστόσο από το 2025 και μετά το συμβόλαιο της Βιοχάλκο με τη ΔΕΗ γίνεται 100% πράσινο και η παρεχόμενη ενέργειας που θα προέρχεται από φωτοβολταικά, θα συνοδεύεται με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά προέλευσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, όπως και στο πρόσφατο PPA της Βιοχάλκο το ρόλο του προμηθευτή αναλαμβάνει η εταιρία ΗΡΩΝ. Άλλωστε όπως προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου το μερίδιο αγοράς του Ήρωνα στην Υψηλή Τάση προσεγγίζει πλέον το 12% ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά και τις νέες συμφωνίες της Βιοχάλκο.

Εν ω μεταξύ το σχήμα στήριξης των ελληνικών πράσινων PPAs, γνωστό ως Green Pool που έχει υποβληθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες παραμένει στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θέτει ερωτήματα στην ελληνική πλευρά και αναμένει απαντήσεις, με αποτέλεσμα η όλη υπόθεση να είναι βαλτωμένη στην αλληλογραφία.

Οι εγγυήσεις της γαλλικής τράπεζας Bpifrance

Την ίδια ώρα χθες έγινε γνωστό ότι η γαλλική κρατική τράπεζα Bpifrance ξεκίνησε ένα σύστημα εγγυήσεων που στοχεύει να βοηθήσει τους βιομηχανικούς καταναλωτές να υπογράψουν έως και 500 MW PPAs αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εγγύηση θα κάλυπτε το 80% της αναμενόμενης αμοιβής του παραγωγού, εάν ο αγοραστής αθετήσει πριν από τη λήξη της σύμβασης, για παράδειγμα λόγω χρεοκοπίας.

Το καθεστώς ισχύει για συμβάσεις τουλάχιστον 10 GWh/έτος και διάρκειας 10-25 ετών, που έχουν υπογραφεί στη Γαλλία μεταξύ παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας και βιομηχανιών. Η παραγωγή πρέπει να προέρχεται από ηλιακές και χερσαίες αιολικές μονάδες.

Η Γαλλία είχε εγκατεστημένη ισχύ 21,6 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας και 18 GW ηλιακής ενέργειας στα τέλη Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης