Euractiv: Ποια σημαντικά νομοθετήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας παραμένουν σε εκκρεμότητα

Euractiv: Ποια σημαντικά νομοθετήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας παραμένουν σε εκκρεμότητα
Προσηλωμένες στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία οι Βρυξέλλες παρά τις αντιξοότητες
Επιμένει το χάος στις Βρυξέλλες καθώς η Επιτροπή βιάζεται να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα πράσινα νομοθετήματα προτού κυριαρχήσει πλήρως ο εκλογικός πυρετός, αναφέρει σε δημοσίευμα του το ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.
 
Από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις έως τα κενά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υπάρχει ακόμη σημαντικός όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες, παρά τη στροφή του ενδιαφέροντος στις ευρωεκλογές.

Η Πράσινη Συμφωνία αποτέλεσε εξαρχής μια σημαντική νομική και ρυθμιστική ώθηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Pascal Canfin, το όλο εγχείρημα, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019, περιλαμβάνει συνολικά 75 νομοθετήματα. Από αυτά, 32 έχουν ήδη εγκριθεί, 16 βρίσκονται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης που είναι γνωστό ως «τριμερής διάλογος», και 21 παραμένουν υπό εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Κατά συνέπεια, άλλα έξι νομοθετήματα πρέπει να κατατεθούν πριν από το τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής, κι ένα από αυτά είναι η υπεσχημένη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά, η οποία έχει καθυστερήσει και αποδυναμωθεί υπερβολικά.

Λέξεις κλειδιά: συνέχεια και εφαρμογή

Οι λέξεις κλειδιά γι’ αυτό το τελευταίο σκέλος του μαραθωνίου της Πράσινης Συμφωνίας είναι η «συνέχεια» και η «εφαρμογή».

Αρκεί να δούμε την επιστολή που στάλθηκε στον αντικαταστάτη του Frans Timmermans, Wopke Hoekstra, για να αντιληφθούμε ότι οι εντολές της Επιτροπής διακρίνονται από απόλυτη σταθερότητα. Η εντολή του Hoekstra αφορά τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων πράσινων νόμων και τη συνέχιση της «ενστάλαξης μιας νέας κλιματικής κουλτούρας στην Ευρώπη».

Ο Kurt Vandenberghe, επικεφαλής του τμήματος της Επιτροπής για το Κλίμα, δεν είπε τίποτα διαφορετικό όταν δήλωσε πρόσφατα ότι στόχος του είναι να «παραμείνει προσηλωμένος στην Πράσινη Συμφωνία». Για το τμήμα του, «δεν υπάρχει θέμα μείωσης ή αύξησης των φιλοδοξιών δράσης για το κλίμα, το θέμα είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων», είπε.

Ο Timmermans που αποχώρησε νωρίς αναμφίβολα τάραξε τα νερά. Τα γραφεία της Επιτροπής πρέπει τώρα να αναδιαταχθούν, να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό και να αλλάξουν έδρα, ένα αρκετά μεγάλο κατόρθωμα από μόνο του. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο λαμπερός νέος Ολλανδός Επίτροπος και το νέο του αφεντικό Maroš Šefčovič θα πρέπει να μάθουν να πορεύονται μέσα στην ταραγμένη θάλασσα όπου η λατρεία και η περιφρόνηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας συνδυάζονται.

Η ομιλία von der Leyen για την Κατάσταση της ΕΕ το 2023

Ίσως να μην χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για την πρώτη πρόκληση. Την Τετάρτη, 13/9 η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα δώσει την τελευταία της ομιλία για την Κατάσταση της ΕΕ το 2023, μια ομιλία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ορισμένες νύξεις ικανές να μας διαφωτίσουν για το αν θα έχει μια θητεία ακόμη στο τιμόνι της Επιτροπής. Περιμένουμε επίσης να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις προθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την Πράσινη Συμφωνία, αν και μια πηγή της Επιτροπής σημείωσε ότι η ομιλία von der Leyen αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο μείωσης των εκπομπών της ΕΕ ως το 2040.

Οπότε θα μάθουμε πόσο μακριά θέλει να φτάσει η Επιτροπή. Ορισμένες ιδέες για τον στόχο κυκλοφορούν πάντως ήδη, με το Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο της ΕΕ να ζητά μειώσεις καθαρών εκπομπών κατά 90-95% έως το 2040, σε σχέση με το 1990. Αν υιοθετούν αυτοί οι στόχοι, θα ενισχυθεί η φωνή της ΕΕ στις συζητήσεις για την COP28, αλλά είναι αμφίβολο πόσο αυτή η Επιτροπή θα θέλει να υπαγορεύσει το έργο της επόμενης.

Ποια νομοθετήματα έμειναν πίσω

Πέρα από αυτό, μέχρι τις ευρωεκλογές υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό μέρος της νομοθεσίας για την Πράσινη Συμφωνία που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά της ενέργειας, η διαδρομή είναι ακόμα ανώμαλη, καθώς η ενεργειακή κρίση να παραμονεύει πάντα στο βάθος. Υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή νέων προτύπων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ένα νομοθέτημα που έχει προκαλέσει νευρικούς κλονισμούς σε όλη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία σε προηγούμενη περίοδο υπήρξε απόλυτη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει, μένει πίσω λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για την πυρηνική ενέργεια μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Σε ότι αφορά το περιβάλλον, ο αμφιλεγόμενος Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης βρίσκεται επίσης στο στάδιο του τριμερούς διαλόγους, ενώ ορισμένες προτάσεις κυκλικής οικονομίας υστερούν. Για παράδειγμα, εξακολουθούμε να περιμένουμε την πρόταση REACH – και άλλα νομοθετήματα, όπως τη νομοθεσία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματά τους που αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις.

Το ανησυχητικό είναι ότι, τα συγκεκριμένα νομοθετήματα όσο περισσότερο πάνε πίσω, τόσο πιο πιθανό είναι να παγιδευτούν στη δίνη των ευρωεκλογών του 2024. Όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, η επιμονή στη «σταθερή προσήλωση» στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα γίνεται ακόμη πιο σημαντική για την Επιτροπή, αλλά κι οι αντιξοότητες θα πολλαπλασιάζονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης