Επικαιρότητα

HSBC: Διαχειρίσιμες οι συνέπειες των πλημμυρών στην Ελλάδα

HSBC: Διαχειρίσιμες οι συνέπειες των πλημμυρών στην Ελλάδα
Ενδεχομένως θα ακολουθήσουν κι άλλες αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τον S&P και τη Fitch
Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο DBRS, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ήταν τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά το roadshow της HSBC στην Ελλάδα από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2023, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι θετικές.

Όπως αναφέρθηκε, ο αντίκτυπος των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξε μια περιοχή με το 15% της αγροτικής παραγωγής θα είναι βραχυπρόθεσμος, με το κόστος διαχειρίσιμο.
Άλλωστε, η κυβέρνηση θεωρεί εφικτό το στόχο για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος, δεδομένης και της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού μέχρι τώρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεισφέρει έως και 2,5 δισ. ευρώ από πρόσθετα κονδύλια.

Αναβαθμίσεις και επενδυτές

Σύμφωνα με την HSBC, η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα ήρθε μετά από 13 χρόνια, από τον οίκο DBRS, καθιστώντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποδεκτά ως collateral στην ΕΚΤ χωρίς την επιβολή haircut.
Ενδεχομένως θα ακολουθήσουν κι άλλες αναβαθμίσεις από τον S&P στις 20 Οκτωβρίου ή τον Fitch Ratings την 1η Δεκεμβρίου, εξέλιξη που θα επιταχύνει την ένταξη της χώρας στους μεγάλους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτό θα συμβάλει και στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών, επισημαίνει η HSBC.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης