Ισπανία: Στο δίκτυο η πρώτη πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια

Ισπανία: Στο δίκτυο η πρώτη πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια

 Η πλατφόρμα DemoSATH διαθέτει έναν στρόβιλο ικανό να παράγει έως και 2 MW ανανεώσιμης ενέργειας

 

Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο DemoSATH ξεκίνησε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και να την τροφοδοτεί στο εθνικό δίκτυο της Ισπανίας, εισάγοντας αυτό το είδος τεχνολογίας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας για πρώτη φορά σύμφωνα με το offshorewind.biz.

Με επικεφαλής την ισπανική εταιρεία Saitec Offshore Technologies, σε συνεργασία με τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE Offshore Wind και την ιαπωνική εταιρεία Kansai Electric Power, το DemoSATH δημιουργήθηκε στην υπεράκτια περιοχή δοκιμών BiMEP στην Armintza στη Χώρα των Βάσκων τον Αύγουστο.

Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σύνδεση του υπάρχοντος στατικού καλωδίου του βυθού με το δυναμικό καλώδιο απορρόφησης κίνησης και η σύνδεση με τον πρωραίο πυργίσκο της πλατφόρμας. Αυτό το επίτευγμα επέτρεψε τη μετάδοση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο μέσω του υποσταθμού BiMEP, μετατρέποντας τη δύναμη του ανέμου σε καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια.

Η πλατφόρμα DemoSATH, που βρίσκεται δύο μίλια μακριά από τις βασκικές ακτές, διαθέτει έναν στρόβιλο ικανό να παράγει έως και 2 MW ανανεώσιμης ενέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 2.000 ισπανικών νοικοκυριών, ανέφεραν οι προγραμματιστές.

Η θέση σε λειτουργία λέγεται ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας διετούς επιχειρησιακής περιόδου για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά της τεχνολογίας SATH, που αναπτύχθηκε από την Saitec Offshore Technologies, και την παρακολούθηση των συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στην πλατφόρμα για την κατανόηση της αλληλεπίδρασής της με το περιβάλλον οικοσύστημα .

Έχουν εγκατασταθεί εξειδικευμένα εργαλεία για την αναγνώριση πτηνών και νυχτερίδων, καθώς και συστήματα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στο τοπικό περιβάλλον. Αυτές οι δραστηριότητες παρακολούθησης αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά ομάδων και ειδών γύρω από τον πλωτό υπεράκτιο στρόβιλο.

Επιπλέον, το έργο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, ειδικά σχεδιασμένων για SATH, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και στην ενίσχυση των αλιευτικών πόρων σε πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Παροχή ενέργειας

Ο David Carrascosa, Chief Operations Officer της Saitec Offshore Technologies, δήλωσε: «Η έναρξη της παραγωγής ενέργειας από την DemoSATH σηματοδοτεί την κορύφωση του έργου. Είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτεύχθηκε και που είμαστε πρωτοπόροι στην Ισπανία στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας με μια πλωτή ανεμογεννήτρια. Αυτό θα είναι το πεδίο δοκιμών μας για να αποκτήσουμε γνώση βασισμένη στην εμπειρία του πραγματικού κόσμου και να την εφαρμόσουμε σε μελλοντικά έργα μεγαλύτερης κλίμακας».

Εκτός από το ότι έγινε η πρώτη πλωτή υπεράκτια ανεμογεννήτρια της Ισπανίας που συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο, η DemoSATH είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή πλωτή τεχνολογία με τουρμπίνα άνω του 1 MW εγκατεστημένη στην ανοιχτή θάλασσα και η τρίτη τεχνολογία με βάση το σκυρόδεμα που φτάνει σε αυτό το επίπεδο ανάπτυξης ανέφεραν οι προγραμματιστές.

«Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το DemoSATH τέθηκε σε λειτουργία με επιτυχία», δήλωσε ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Offshore Wind.

«Για εμάς στη RWE είναι επίσης ένα ακόμη ορόσημο στο δρόμο μας να ξεκλειδώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του πλωτού ανέμου παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες με βαθύτερα παράκτια ύδατα, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και – σίγουρα – η Ισπανία. Φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε κορυφαίοι στην αγορά , μια εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται με ασφάλεια πλωτά αιολικά έργα, οικονομικά ανταγωνιστικά, εμπορικής κλίμακας σε όλο τον κόσμο.

Το DemoSATH μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρώιμη εμπειρία για τις μελλοντικές μας εξελίξεις σε εμπορική κλίμακα. Η μοναδική του πλατφόρμα με βάση το σκυρόδεμα και ο σχεδιασμός αγκυροβόλησης ενός σημείου διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις μας σχετικά με τις καινοτόμες ιδέες πλωτών ανέμων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης