Ενέργεια

Σταθερά θα παραμείνουν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας - Σήμερα οι ανακοινώσεις των προμηθευτών

Σταθερά θα παραμείνουν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας - Σήμερα οι ανακοινώσεις των προμηθευτών
Οι εταιρίες αναζητούν «έξυπνους» τρόπους για  τα τιμολόγια τους ώστε να μην συμπεριλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά να διαμοιράζεται το ρίσκο της χονδρικής αγοράς

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν από τις αρχές του έτους όταν θα έχουν αρθεί τα έκτακτα μέτρα και η υποχρέωση της μηνιαίας τιμολόγησης οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν απόψε τα τιμολόγια του Οκτωβρίου.

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στην εκτίμηση ότι τα τιμολόγια του Οκτωβρίου θα κινηθούν στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα με αυτά του Σεπτεμβρίου. Οι εταιρίες που προετοιμάζουν ήδη τα νέα προϊόντα τα οποία θα ανακοινώσουν στα τέλη του έτους για τον Ιανουάριο, θα κρατήσουν στην πλειονότητα τους σταθερά τα τιμολόγια του Οκτωβρίου.

Μείζον ζήτημα που προβληματίζει όλες τις εταιρίες είναι το ζήτημα της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία δαιμονοποιήθηκε πολιτικά με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της κριτικής της αντιπολίτευσης και απαγορεύθηκε νομοθετικά από την κυβέρνηση με την επιβολή του έκτακτου μηχανισμού τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική αγορά τον Ιούλιο του 2022.


Η επαναφορά της ρήτρας

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι η επαναφορά της ρήτρας στα σταθερά τιμολόγια από τον Ιανουάριο του 2024 θα ενεργοποιήσει αρνητικά αντανακλαστικά τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο με αποτέλεσμα οι εταιρίες να αναζητούν «έξυπνους» τρόπους να διαμορφώσουν τα τιμολόγια τους ώστε να μην συμπεριλαμβάνουν ρήτρα αλλά παράλληλα να διαμοιράζονται το ρίσκο της χονδρικής αγοράς.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους θα είναι διαμορφωμένα με ένα τρόπο που να προσομοιάζουν με αυτό που έχει συνηθίσει πλέον ο καταναλωτής, δηλαδή την μηναία τιμολόγηση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, ευελπιστεί ότι η σταθερότητα στις τιμές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες επιδοτήσεις. Η πολιτική των λελογισμένων επιδοτήσεων ακολουθήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της σχετικής σταθερότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, αλλά και των περιορισμένων εσόδων του ειδικού μηχανισμού που έχει επιβληθεί στην χονδρική αγορά ρεύματος από τον Ιούλιο του 2022.

Ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αντλήσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου περιορίζει το ύψος των επιδοτήσεων στο απολύτως αναγκαίο.


Μείωση εσόδων


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ από την αρχή της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, το πλαφόν στη χονδρική αγορά ρεύματος έχει αποδώσει 3,44 δις ευρώ, όταν το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 9 δις ευρώ. Τους τελευταίους μήνες δε καθώς μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου και κινείται το επίπεδο των 35 ευρώ/MWh αντιστοίχως έχουν μειωθεί και τα έσοδα του μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες τα έσοδα από το πλαφόν ήταν στα 24,3 εκατ ευρώ, ενώ τον Αύγουστο είχαν συγκεντρωθεί 77,2 εκατ ευρώ. Αντιστοίχως μειωμένες ήταν και οι επιδοτήσεις των τελευταίων μηνών που για τον Αύγουστο ανήλθαν στο σύνολο τους σε 19 εκατ. ευρώ και για τον Σεπτέμβριο σε 21,4 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΝ είναι ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ τα έσοδα του οποίου κατευθύνονται προς το ΤΕΜ για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις με αποτέλεσμα ο ΕΛΑΠΕ να παρουσιάζει και πάλι έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος η αγορά είναι εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει το ύψος της έκτακτης φορολόγησης στα έσοδα των εταιριών προμήθειας. Μάλιστα μέσα στον Αύγουστο οι εταιρίες εκλήθησαν να παράσχουν σχετικά στοιχεία στη ΡΑΑΕΥ προκειμένου να καταλήξει στο ύψος των χρημάτων που θα ζητηθούν από τις εταιρίες. Φαίνεται όμως ότι η σχετική επιβάρυνση είναι υψηλή και προσεγγίζει τα 200 εκατ ευρώ για τη ΔΕΗ κάτι που προβληματίζει ιδιαιτέρως την κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης