Επικαιρότητα

«Κόφτης» αυξήσεων και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις τριετίες

«Κόφτης» αυξήσεων και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις τριετίες
Το ξεπάγωμα των τριετιών είναι ένα «στοίχημα» το οποίο για να κερδηθεί θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας από τις αρχές του 2026 και μετά να είναι μονοψήφιο

Με «κόφτη» κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία, σε περίπτωση που το μέσο ποσοστό ανεργίας δεν πέσει κάτω από το 10% μέχρι το 2026, από το 2027 θα έχουμε και πάλι αναστολή του νομοθετικού πλαισίου που θα ψηφιστεί τα επόμενα 24ωρα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που μπήκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012, μπορεί να φτάσουν στην… βρύση της αύξησης (θα απαιτείται η συμπλήρωση μιας τριετίας από την 1/1/2024 για να δοθεί η πρώτη αύξηση) αλλά να μην πιούν νερό λόγω αναστολής του μέτρου.

Αναφέρει η σχετική τροπολογία: «Από την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκατοις εκατό (10%), και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του δέκα τοις εκατό (10%), αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων που αναφέρονται στην παρ. 1. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Ουσιαστικά δηλαδή, το ξεπάγωμα των τριετιών είναι ένα «στοίχημα» το οποίο για να κερδηθεί θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας από τις αρχές του 2026 και μετά να είναι μονοψήφιο. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις πάντως του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ότι η τάση της ανεργίας θα είναι πτωτική μέσα στην 4ετία και ότι το ποσοστό θα γίνει μονοψήφιο ήδη από το 2025. Άρα, η συγκεκριμένη ρύθμιση μπήκε περισσότερο ως «δικλείδα ασφαλείας».

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης