Ενέργεια

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο στα 96,7 δολ - Μειώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο στα 96,7 δολ - Μειώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Τα χαμηλά αποθέματα στο Cushing προκαλούν ανησυχίες για την ποιότητα, τη λειτουργικότητα και τις τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 3% την Τετάρτη, αφού τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο, εντείνοντας τις ανησυχίες για περιορισμό της προσφοράς εν μέσω περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Το Brent ενισχυόταν κατά 3,01% στα 96,79 δολάρια το βαρέλι περί τις 20:05 μ.μ. ώρα Ελλάδας και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν κατά 3,66% στα 93,70 δολάρια. Και τα δύο άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο στις ενδοημερήσιες συναλλαγές για φέτος.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 416,3 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 320.000 βαρελιών.

Τα αποθέματα αργού στον βασικό κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα σημείο παράδοσης των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 943.000 βαρέλια την εβδομάδα σε κάτι λιγότερο από 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία.
"Τα μεγάλα νέα ήταν η αποθήκευση στο Cushing. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους traders είναι ότι το Cushing πλησιάζει σε πολύμηνα, λειτουργικά χαμηλά. Αυτή είναι μια ανοδική δύναμη για τις τιμές του αργού", δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος διαπραγμάτευσης στην BOK Financial.
«Η αγορά είναι υπεραγορασμένη και σίγουρα χρειάζεται διόρθωση», προειδοποίησε.
Τα αποθέματα στο Cushing έχουν υποχωρήσει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της έντονης ζήτησης διύλισης και εξαγωγών, προκαλώντας ανησυχίες για την ποιότητα του εναπομείναντος πετρελαίου στον κόμβο και την πιθανότητα πτώσης κάτω από τα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα.

Ρωσία και Σ. Αραβία

Η μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ έρχεται καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία - ως μέρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και σύμμαχοι, γνωστοί μαζί ως ΟΠΕΚ + - έχουν επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του έτους, ανησυχώντας αγορές σχετικά με τη στεγανότητα της προσφοράς προς το χειμώνα.

«Μέχρι να ληφθεί απόφαση για αύξηση της παραγωγής, η παγκόσμια αγορά ενέργειας θα παραμείνει σφιχτή», δήλωσε ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Η έλλειψη εφεδρικής προσφοράς αντικατοπτρίστηκε στο μπροστινό μέρος της καμπύλης τιμολόγησης, είπε, καθώς το premium για τα βαρέλια για βραχυπρόθεσμη παράδοση του WTI έχει φτάσει σχεδόν τα 2 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με αυτά του επόμενου μήνα.

Η έκπτωση του WTI στο Brent έφτασε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου.

Ενδεχομένως να αυξηθεί η στενότητα της προσφοράς, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να διασφαλίσει τη σταθεροποίηση των λιανικών τιμών των καυσίμων μετά από ένα άλμα που προκλήθηκε από την αύξηση των εξαγωγών.

Σε απάντηση, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του είπε ότι υπάρχουν προτάσεις για περιορισμό των εξαγωγών γκρι καυσίμων ή για την αγορά προϊόντων πετρελαίου για εγχώρια χρήση που εξάγονται αντ' αυτού.

Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ στις περισσότερες χώρες για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, αν και αργότερα άμβλυνε τους περιορισμούς.

Ο αντίκτυπος των περιορισμένων παγκόσμιων προμηθειών θα μπορούσε να μετριαστεί εάν τα επιτόκια περιορίσουν τη ζήτηση.

Σε ένα επιθετικό μήνυμα στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης