Ενέργεια

Συμφωνία 3,79 δισ. δολ. της QatarEnergy με την Hyundai για κατασκευή 17 πλοίων μεταφοράς LNG

Συμφωνία 3,79 δισ. δολ. της QatarEnergy με την Hyundai για κατασκευή 17 πλοίων μεταφοράς LNG

Το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα στην ιστορία της βιομηχανίας LNG

Η QatarEnergy υπέγραψε συμφωνία με την κορεατική HD Hyundai Heavy Industries (HHI) για την κατασκευή 17 υπερσύγχρονων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το ύψος του τιμήματος ανέρχεται στα 3,79 δισεκατομμύρια δολάρια (14,2 δισεκατομμύρια SAR), γνωστοποίησε η QatarEnergy σε δελτίο Τύπου που έστειλε την Τετάρτη 27/9/2023.

Η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών του Κατάρ θεωρεί ότι το ναυπηγικό της πρόγραμμα LNG είναι «το μεγαλύτερο στην ιστορία της βιομηχανίας του υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη των μελλοντικών της ναυτιλιακών απαιτήσεων καθώς επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής LNG του Κατάρ».

Η συγκεκριμένη κίνηση θα υποστηρίξει την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας LNG της εταιρείας από τα έργα επέκτασης LNG στο North Field και εξαγωγών LNG Golden Pass.

Σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος απόκτησης πλοίων LNG της εταιρείας, το οποίο θα υποστηρίξει την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας LNG από τα έργα επέκτασης LNG και Golden Pass LNG στο North Field καθώς και τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις αντικατάστασης του στόλου, σύμφωνα με ελευθέρωση.

Η QatarEnergy και οι θυγατρικές της αναμένουν τώρα την παράδοση 77 νέων επιβεβαιωμένων πλοίων LNG, στα οποία περιλαμβάνονται τα 60 πλοία που έχει συμβληθεί με την εταιρεία στην πρώτη φάση του προγράμματος εξαγοράς της.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα 60 πλοία θα κατασκευαστούν σε κορεατικά και κινεζικά ναυπηγεία,  προσθέτοντας ότι αναμένει περισσότερα να έρθουν.

«Αυτό είναι άλλο ένα ορόσημο στη μακροχρόνια σχέση μας με την HD Hyundai Heavy Industries και την κορεατική ναυπηγική βιομηχανία γενικά, η οποία βασίζεται στην ισχυρή και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Δημοκρατίας της Κορέας», είπε ο Υπουργός Επικρατείας του Κατάρ.

 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energy
Affairs και QatarEnergy Saad Sherida Al-Kaabi δήλωσε:

«Αυτά τα 17 πλοία μεταφοράς LNG θα κατασκευαστούν από την HD Hyundai Heavy Industries με τα υψηλότερα τεχνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και προδιαγραφές. Επιπλέον τα πλοία έχουν σχεδιαστεί για να επιτυγχάνουν βέλτιστη απόδοση καυσίμου και σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας ως ηγέτη στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη στη βιομηχανία LNG».

Σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου, ο Al-Kaabi τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση.

Επιπλέον έκανε τις παρατηρήσεις του στην Υπουργική Ολομέλεια στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πράσινου Μετασχηματισμού του Τόκιο.

Συνοπτικά υποστήριξε ότι «το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητο (κυρίως λόγω της αξιοπιστίας του ως πηγή βασικού φορτίου) για πολλά έθνη και για πολλά χρόνια μετά το 2050.

Αν και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αξιέπαινη, δεν μπορούν να είναι η μόνη λύση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η διαλείπουσα φύση τους. Εμείς στο κράτος του Κατάρ, αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής και αναλαμβάνουμε με συνέπεια ενέργειες αντί να δίνουμε δεσμεύσεις.

Το καθήκον μας είναι διπλό: προώθηση της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή ικανότητα βασικού φορτίου.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering, Ka Sam-Hyun δήλωσε: «Εκτιμούμε τη συνεργασία μας με το Κατάρ και είμαστε πολύ περήφανοι που συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο νέο έργο κατασκευής LNG στον κόσμο.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η ευκαιρία θα εδραιώσει περαιτέρω τη μακροχρόνια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εταιρειών μας. Δεσμευόμαστε πλήρως να συνεισφέρουμε σε αυτό το έργο με την πιο προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία για να διασφαλίσουμε ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και αξιόπιστη μεταφορά LNG από το Κατάρ σε όλο τον κόσμο».


Ιδιοκτήτες
του LNG Golden Pass

Ο τερματικός σταθμός LNG Golden Pass βρίσκεται στην ακτή του Κόλπου κοντά στο Sabine Pass, στο Τέξας, και ανήκει στην QatarEnergy, με μερίδιο 70%, και στην ExxonMobil, η οποία έχει μερίδιο 30%.

Το τερματικό είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και σύντομα θα περιλαμβάνει δυνατότητες υγροποίησης και εξαγωγής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης