Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον Ιανουάριο του ΄24 σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης - Πρόσληψη συμβούλου για την προετοιμασία

Τον Ιανουάριο του ΄24 σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης - Πρόσληψη συμβούλου για την προετοιμασία
Ο ρόλος του συμβούλου που θα προσληφθεί, είναι ακριβώς να διαχειριστεί και να παρακολουθήσει την ομαλή σύνδεση όλων των συστημάτων και την ταυτόχρονη δοκιμαστική λειτουργία τους
Εντός του Ιανουαρίου του 2024 προγραμματίζεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης, αφού εντός του Νοεμβρίου θα φθάσει στο λιμάνι το πλοίο μεταφοράς LNG, GasLog Chelsea και θα γίνει η σύνδεση του με τον αγωγό μήκους 28 χλμ που θα το ενώσει με το ΕΣΦΑ. Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία του που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ένα μήνα και εν συνεχεία θα τεθεί σε κανονική εμπορική λειτουργία.

Μάλιστα η Gaztrade, η ελληνική εταιρεία κοινής ωφελείας που αναπτύσσει το έργο πρόσφατα προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα παρακολουθήσει τη διαδικασία της δοκιμαστικής λειτουργίας. Η εταιρία έχει θέσει ως προθεσμία υποβολής προσφορών των 3η Νοεμβρίου και όπως αναφέρει στην προκήρυξη το έργο περιλαμβάνει μια υπεράκτια μονάδα πλωτής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για τη λήψη, προσωρινή αποθήκευση και επαναεριοποίηση LNG, ένα σύστημα αγκυροβόλησης και ένα σύστημα υποθαλάσσιου HP και χερσαίους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα παραδίδεται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και μετά στους τελικούς καταναλωτές.

O ρόλος του Συμβούλου

Ο ρόλος του συμβούλου που θα προσληφθεί, είναι ακριβώς να διαχειριστεί και να παρακολουθήσει την ομαλή σύνδεση όλων αυτών των συστημάτων και την ταυτόχρονη δοκιμαστική λειτουργία τους. Θα ακολουθήσει εντός του Ιανουαρίου η εμπορική λειτουργία την ευθύνη της οποία θα έχει η GasLog LNG Services.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης του FSRU της Αλεξανδρούπολης φθάνει στο 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. Η χωρητικότητα του πλοίου θα είναι ίση με την ενέργεια που χρειάζονται επτά μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Πέραν αυτής της εξέλιξης, πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις νέα χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 106 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά αφορούν την υποστήριξη της ολοκλήρωσης της κατασκευής του FSRU της Αλεξανδρούπολης και συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» ύψους δημόσιας δαπάνης 166,7 εκατ. ευρώ, συνολικά 272,7 εκατ. Η νέα ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής το έργο είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμβάλει στον στρατηγικό στόχο REPowerEU για την επίτευξη διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και τον τερματισμό της εξάρτησης από Ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Gastrade είναι κοινή εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, της Gaslog της ΔΕΠΑ Εμπορίας της Bulgartransgaz και του ΔΕΣΦΑ με ποσοστό συμμετοχής 20% ο καθένας
Το FSRU θα βρίσκεται στη θάλασσα της Θράκης, 17,6 χλμ. ΝΔ της πόλης της Αλεξανδρούπολης στη ΒΑ Ελλάδα σε απόσταση θαλάσσης περίπου 5,4 ν.μ. (10 χλμ.) από την πλησιέστερη ακτή. Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 30 ιντσών θα αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο τμήμα περίπου 24 χιλιομέτρων και ένα χερσαίο τμήμα 4 χιλιομέτρων και θα συνδέει το FSRU με το NNGTS κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, 5,5 χιλιόμετρα ΒΑ της Αλεξανδρούπολης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης