Η μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κρατά ψηλά τις εκπομπές άνθρακα

Η μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κρατά ψηλά τις εκπομπές άνθρακα

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 177 τεραβατώρες (TWh) λόγω ξηρασίας, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75%

Οι ξηρασίες που περιορίζουν την υδροηλεκτρική παραγωγή παγκοσμίως απέτρεψαν τη μείωση των συνολικών εκπομπών άνθρακα του ενεργειακού τομέα το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρά την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ανέφερε σε έκθεσή της την Πέμπτη η ομάδα Ember για το κλίμα.

Οι συνολικές εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στην παγκόσμια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στο 14,3% την ίδια περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ember.
«Αν και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την αξιοσημείωτη ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σκοτεινή πραγματικότητα των δυσμενών υδροηλεκτρικών συνθηκών που εντάθηκαν από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η ανώτερη αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας Ember Malgorzata Wiatros-Motyka.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 177 τεραβατώρες (TWh) λόγω ξηρασίας, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75% αυτού, γεγονός που απέτρεψε τη μείωση των εκπομπών, αναφέρει η έκθεση.

Οι εκπομπές άνθρακα θα είχαν μειωθεί κατά 2,9% εάν η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας παρέμενε σταθερή σε ετήσια βάση, έδειξαν τα στοιχεία.

Κενό εφοδιασμού

Κάποια παραγωγή ορυκτών καυσίμων χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί το κενό εφοδιασμού, με την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο να αυξάνεται κατά 8% στην Κίνα και κατά 8,1% από το φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της Ember.

Ωστόσο, η χαμηλή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε στην καταστολή της ανόδου στις εκπομπές, με τον συνολικό ρυθμό αύξησης μόλις 0,4% σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο της δεκαετίας του 2,6% ετησίως.

Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας βοήθησε επίσης στη μείωση των συνολικών εκπομπών καθώς προστέθηκαν 104 TWh στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα με 50 χώρες να σημειώνουν μηνιαία ρεκόρ, έδειξαν τα στοιχεία.

Ωστόσο, η αύξηση τόσο της αιολικής όσο και της ηλιακής ενέργειας παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2022 σε απόλυτες τιμές, με την ηλιακή ενέργεια να μειώνεται κατά 28 TWh και την αιολική ενέργεια κατά 38 TWh, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθούν με γρήγορο ρυθμό και θα πρέπει να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να επιτευχθούν οι στόχοι για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης