Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή - Μήνυμα Biden - Διεθνής ανησυχία

Κλιμακώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή - Μήνυμα Biden - Διεθνής ανησυχία
Καθώς οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα Κυριακή αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση τριών ισραηλινών τοποθεσιών

Aυξάνεται η ανυσηχία για διεύρυνση του πολέμου στην Μέση Ανατολή μετά και την επίσημη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. Καθώς οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα Κυριακή αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση τριών ισραηλινών τοποθεσιών σε μια περιοχή γνωστή ως «Φάρμες της Σεμπάα» χρησιμοποιώντας πυραύλους και πυροβολικό. Η «Φάρμες της Σεμπάα» θεωρείται από τον Λίβανο ως κατεχόμενη από το Ισραήλ.


Οι τρεις τοποθεσίες περιλαμβάνουν την τοποθεσία Radar, την τοποθεσία Zabdin και την τοποθεσία Ruwaisat Al-Alam, ανέφερε η δήλωση της Χεζμπολάχ. Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα ωστόσο, η νέα αυτή εξέλιξη προκαλεί ανησυχία για διεύρυνση των εχθροπραξιών. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά και drones, όπου έπληξαν θέση της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ υπόσχεται σκληρά αντίποινα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προειδοποιεί ότι ξεκινάει έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο», υπογαμμίζοντας παράλληλα ότι η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο ανήκει στη Χαμάς.

Δείτε αναλυτικά:https://www.skai.gr/news/world/mesanatoliko-sti-syrraksi-kai-o-livanos-meta-tin-emploki-tis-xezmpolax-xersaia-epithesi-et


Το Σάββατο 7/10/23 έγινε η πιο φονική μέρα των τελευταίων 50 χρόνων για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση .Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 530 νεκροί, 3.400 τραυματίες
Σε πόλεμο βρίσκονται ξανά Ισραήλ και Χαμάς, με αφετηρία την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου 7/10 κατά του Ισραήλ.
Η Χαμάς κατάφερε να εκτοξεύσει εντός των ισραηλινών εδαφών τουλάχιστον 5.000 ρουκέτες ενώ μαχητές της οργάνωσης πέρασαν τα σύνορα σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.
Το Ισραήλ, δια στόματος του πρωθυπουργού του, Benjamin Netanyahu, υποσχέθηκε μια «τρομερή εκδίκηση», και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον βάσεων και κτιρίων της Χαμάς, που ωστόσο οδηγούν σε μαζικούς θανάτους αμάχων Παλαιστινίων ενώ αργά τη νύχτα του Σαββάτου 7/10 έκοψε την ηλεκτροδότηση της Γάζας.
Οι επιθέσεις των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει βυθίσει την περιοχή σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς ξεπερνά τους 300 νεκρούς και τους 1.900 τραυματίες, ενώ η παλαιστινιακή έχει πλευρά αναφέρει πάνω από 230 νεκρούς και πάνω από 1.500 τραυματίες.
Τα στοιχεία αυτά είναι τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν από επίσημες πηγές γύρω στις 6.30 το πρωί της Κυριακής 8/10.

Νυχτερινό διάγγελμα Netanyahu, αναμένεται χερσαία επίθεση στη Γάζα

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, 7/10 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Bejiamin Netanyahu έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος και ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς, υποσχόμενος να μετατρέψει τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης σε «ερείπια».
«Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
«Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα κόψει την ηλεκτροδότηση, τα καύσιμα και τα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας - που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς από το 2007 - και κάλεσε τους αμάχους της περιοχής να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Από το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι στη βορειοανατολική Γάζα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να απομακρυνθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Δείτε αναλυτικά:https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/699923/se-polemo-israil-kai-xamas-ekdikisi-orkizetai-o-netanyahu-kovei-reyma-kai-trofima-apo-ti-gaza-kai-zita-apoxorisi-amaxon


Μπάιντεν: Θα διασφαλίσουμε κάθε βοήθεια στο Ισραήλ – Μήνυμα στο Ιράν

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την επίθεση της Χαμάς και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Ισραήλ.
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι ίσως το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει υποστεί το Τελ Αβίβ τα τελευταία χρόνια από την Παλαιστίνη. Μέχρι στιγμής επίσημα οι Αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει 200 νεκρούς ισραηλινούς ενώ πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες.

Από το πρωί το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα που μετρά μέχρι τώρα πάνω από 230 νεκρούς και 1700 τραυματίες, ενώ οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά την απόφαση του Ισραήλ να «κατεβάσει τους διακόπτες» και τα νοσοκομεία παραπαίουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στον οποίο εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του ενώ προχώρησε σε δηλώσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, στέλνοντας «σκληρό» μήνυμα σε όποια χώρα θελήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του. Τελεία».

Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Σε διάγγελμά του το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ σημειώνοντας πως έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του και όπως είπε το μήνυμα έχει αποδέκτες τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως όταν συνομίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου του δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι με τον λαό του Ισραήλ».Όπως είπε χαρακτηριστικά «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του. Τελεία», κάνοντας λόγο για μια «τρομερή ανθρώπινη τραγωδία» μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Συμπλήρωσε ότι «χιλιάδες ρουκέτες» έχουν πέσει στις ισραηλινές πόλεις και ότι η επιδρομή της Χαμάς έχει σκοτώσει όχι «μόνο Ισραηλινούς στρατιώτες αλλά και αθώους πολίτες». «Στους δρόμους, στα σπίτια τους, αθώοι άνθρωποι δολοφονούνται και ολόκληρες οικογένειες έχουν πιαστεί όμηροι από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι Ισραηλινοί θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται και ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ακόμα υπογράμμισε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ, «είναι βράχος, αμετακίνητη και ακλόνητη».

Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μία τέτοια τρομοκρατική επίθεση.
Προειδοποίησε τις χώρες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση

Συγκεκριμένα έχοντας πλάι του τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως οι ΗΠΑ πάντα θα έχουν τη στήριξη του Ισραήλ. «Δεν θα αποτύχουμε έχοντας τη στήριξη του Ισραήλ», διεμήνυσε ακόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα προειδοποίησε όσες χώρες όπως το Ιράν, το οποίο όμως δεν κατονόμασε θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. «Αυτή δεν είναι η στιγμή για οποιονδήποτε αντίπαλο στο Ισραήλ μέρος να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις για να αποκτήσει πλεονέκτημα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως: «Όλος ο κόσμος βλέπει».

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους και με τις Παλαιστινιακές Αρχές.

Έκανε λόγο για μία ανθρώπινη τραγωδία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. «Θρηνούμε με αυτούς που έχασαν τους αγαπημένους τους, που έχασαν ένα κομμάτι της ψυχής τους», είπε ακόμα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε το μήνυμά του μόλις δύο λεπτών, λέγοντας ότι θα παραμείνει σε στενή επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο θα είναι σε εξέλιξη η κατάσταση και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι ήταν η «πρώτη χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ, 11 χρόνια μετά την ίδρυσή του πριν από 45 χρόνια», κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν και έφυγε χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης