Στη τελική ευθεία για την υπογραφή του UFBB η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Fiber - Grid Telecom

Στη τελική ευθεία για την υπογραφή του UFBB η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Fiber - Grid Telecom
Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom σε οριστική ανάδοχο για τα υπόλοιπα lots 2, 4, 5 και 6, ολοκληρώνει τον χάρτη του έργου

Το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο παίρνει η δεύτερη σύμβαση σύμπραξης για το τεράστιο ΣΔΙΤ οπτικών ινών που θα ανεβάσει υπερυψηλές ταχύτητες σε όλη τη χώρα.

Ένας υπερτετραετής διαγωνιστικός κύκλος βαίνει προς το τέλος του για το Ultra-Fast Broadband των 860 εκατ. ευρώ, καθώς, με αυτή την εξέλιξη, η υπογραφή με το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom (που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ), το οποίο θα αναλάβει να «χτίσει» οπτικές ίνες σε 4 από τις 7 γεωγραφικές περιοχές του έργου, βρίσκεται προ των πυλών.

Μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης με τον Όμιλο ΟΤΕ, στις 12 Ιουνίου 2023, για τα lots 1, 3 και 7, μπήκε το νερό στο αυλάκι για την κάλυψη με ταχύτητες ως και 1Gbps ημιαστικών και αγροτικών περιοχών της χώρας. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom σε οριστική ανάδοχο για τα υπόλοιπα lots 2, 4, 5 και 6, ολοκληρώνει τον χάρτη του έργου.

Τα συμβατικά έγγραφα οριστικοποιήθηκαν, μετά από σειρά παρατάσεων, ως εκ τούτου παίρνουν τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με την έγκρισή τους, η υπογραφή του έργου ΣΔΙΤ έρχεται ένα βήμα πιο κοντά. Εφόσον δεν υπάρξουν μπρος – πίσω, εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να γίνει σε διάστημα δύο μηνών.

Υπερυψηλές ταχύτητες σε 491.000 νοικοκυριά

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» (UFBB) αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Προβλέπει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα εξασφαλίζουν υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε περιοχές που δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον για να συμπεριληφθούν στον επενδυτικό σχεδιασμό των παρόχων.

Με την υλοποίηση του UFBB θα τρέχουν με ταχύτητες ως 1Gbps συνολικά 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 491.000 θα καλυφθούν από τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Fiber. Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι ειδική αναφορά στο έργο του UFBB έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης τον περασμένο Ιούνιο, ως ένα νέο πεδίο δραστηριότητας.

Ως προς τη χρηματοδότηση του έργου, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ  και αφορούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑΝΕΚ με 265.000.000 ευρώ και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με 35.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης