Δ.Παπαλεξόπουλος: Οι 10 στόχοι για το 2030 για πιο ανταγωνιστική οικονομία & συμπεριληπτική ανάπτυξη

Δ.Παπαλεξόπουλος: Οι 10 στόχοι για το 2030 για πιο ανταγωνιστική οικονομία & συμπεριληπτική ανάπτυξη

Πολιτεία και επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν νέες ικανότητες για να μην μείνουν πίσω

 

Στην πλαίσιο της Ανοιχτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, που πραγματοποιείται σήμερα, (Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με συντονιστή της συζήτησης την δημοσιογράφο κυρία Νίκη Λυμπεράκη.

Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι κοινή διαπίστωση στο βιομηχανικό συνέδριο (που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, χθες, Δευτέρα, 9.10.2023), ήταν πως το 2030 δεν είναι και τόσο μακριά, και πώς, ό,τι τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι να κάνουμε πρέπει να τις ξεκινήσουμε από σήμερα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μια τόσο κρίσιμη καμπή, και ότι έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε.

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο -τόνισε- και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό παρά τις μεγάλες, νέες, προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή. Έχουμε την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν βελτιώσει τη θελκτικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, παρά τις πολλές εξωγενείς προκλήσεις. Μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτική βαθμίδας. Παράλληλα, οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση.  Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε στο σημείο αυτό ότι «η κοινωνία δείχνει, πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ», και βέβαια, το ότι «η χώρα έχει επιτύχει μια αναπτυξιακή ορμή, δεν σημαίνει πως νομοτελειακά θα πετύχουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα, συμπεριληπτικότητα και βιωσιμότητα σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα». 

Το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει αλλά πολύ πιο αργά

«Όσο και αν το παραγωγικό μας μοντέλο βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής, αυτή είναι συχνά πολύ πιο αργή, και πιο επιφανειακή, από όσο χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί και η διατηρησιμότητά του», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «έχουμε στη χώρα μας, ακόμη, μικρό αριθμό μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και χαμηλό ποσοστό εργαζομένων σε αυτές (μόλις 15% έναντι 35-40% στην Ευρώπη).  Είναι οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνολογία και στους ανθρώπους τους, πληρώνουν φόρους και εισφορές, παράγουν, εξάγουν και συνεργάζονται, σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Επισήμανε, επίσης, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου τομέα, υπολείπεται ακόμα των αναγκών της εποχής. Παράλληλα, οι υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη υστερούν, ενώ και οι ξένες επενδύσεις που δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία και παραγωγικές θέσεις εργασίας παραμένουν σχετικά χαμηλό ποσοστό του συνόλου. Ακούσαμε και στο βιομηχανικό συνέδριο, αλλά και το δείχνουν όλα τα στοιχεία και οι μελέτες -τόνισε - πως οι εξελίξεις επιβάλουν να κινήσουμε τις αλλαγές, πιο γρήγορα και πιο ριζικά. «Άλλωστε και οι υπόλοιπες χώρες κινούνται ταχύτερα. Η Πορτογαλία για παράδειγμα, μας έχει ξεπεράσει στις βιομηχανικές εξαγωγές, στις επενδύσεις σε εξοπλισμό, στην απασχόληση εργαζομένων υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι μπροστά στην ανάγκη να προχωρήσουμε διαφορετικά και στην ευκαιρία που δίνεται να το κάνουμε, χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές. Για τον ΣΕΒ, έχει σημασία να συμφωνήσουμε και στο “τι” πρέπει να γίνει, αλλά κυρίως στο “πώς”, που δεν λαμβάνει πάντα την απαιτούμενη προσοχή.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έθεσε 10 στόχους για το 2030 για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και μια πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία:

  1. Επενδύσεις: Διπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές.
  2. Σύνδεση έρευνας με επιχειρήσεις:100πλασιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
  3. Καινοτομία: Τριπλάσια κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.
  4. Συνεισφορά μεταποίησης: Ακόμα περισσότερες καινοτόμες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο 15% του ΑΕΠ.
  5. Επιχειρηματική μεγέθυνση: Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν, και δημιουργούν απασχόληση και διαμορφώνουν ένα τύπο ελληνικού «Mittelstand»
  6. Ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση: Μια κουλτούρα όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους της.
  7. Ορθολογική φορολογία μισθωτών. Σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση ώστε οι μισθωτοί να μην σηκώνουν υπέρμετρο βάρος.
  8. Απονομή δικαιοσύνης: Υπερδιπλάσια ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.  
  9. Γραφειοκρατία και πολυνομία: Μισή παραγωγή νόμων.
  10. Εισοδήματα: Μέσοι μισθοί βελτιωμένοι κατά τουλάχιστον 50%.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε, τέλος, ότι «και η πολιτεία, και οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν νέες ικανότητες για να μην μείνουν πίσω. Πιστεύω πώς οι προκλήσεις δεν μπορεί να λυθούν μόνο από τις επιχειρήσεις ή μόνο από την πολιτεία. Για αυτό προτείνουμε τρόπους να δουλέψουμε ακόμα πιο συνεργατικά ώστε να καταφέρουμε ως χώρα να πάμε ακόμα καλύτερα, βάζοντας την οικονομία σε μια τροχιά συμπεριληπτικής και βιώσιμης ανάπτυξης και διατηρήσιμης κοινωνικής ευημερίας». 

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης