Διεθνή

Biden: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Αμερικανών

Biden: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Αμερικανών
Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα στείλει επείγον αίτημα στο Κογκρέσο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ισραηλινής αεροπορικής άμυνας
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημείο καμπής στην ιστορία" τόνισε στο διαγγελμά του στον Αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σημείωσε πως αυτή είναι μια από εκείνες τις στιγμές όπου οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα διαμορφώσουν το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες"
Τόνισε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον ίδιο από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι" αναφέροντας ότι η Χαμάς σκόρπισε τον όλεθρο.

Παράλυση

Το διάγγελμα έδωσε εξάλλου την ευκαιρία στον Δημοκρατικό να προβάλει την αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που συνεχίζει να είναι βυθισμένο στην εσωκομματική σύγκρουση στην οποία πρωτοστατούν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ - με τον οποίο μπορεί κάλλιστα να βρεθεί αντιμέτωπος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι από την αρχή της χρονιάς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οριακά.

Στο σώμα αυτό η φράξια της σκληρής δεξιάς του GOP όχι μόνο καθαίρεσε τον επικεφαλής του, τον Κέβιν Μακάρθι, στην αρχή του μήνα, αλλά μέχρι τώρα οδηγεί σε αδιέξοδο την προσπάθεια να αναδεχθεί νέος «speaker». Η Βουλή, βυθισμένη σε αυτή την κρίση, αδυνατεί προς το παρόν να υιοθετήσει το παραμικρό μέτρο ή νομοσχέδιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τον ευχαρίστησε για τη «ζωτική υποστήριξη» των ΗΠΑ.

Μολονότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αντιτίθενται στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ζήτησαν να σταλεί βοήθεια στο Ισραήλ, να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα νότια σύνορα για να ανασχεθεί η μετανάστευση και αυστηρότερη στάση έναντι της Κίνας.

Ο Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας, θέλει να ξεπεράσει τους δισταγμούς και την εναντίωση των Ρεπουμπλικάνων και της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη σύρραξη, που φαίνεται πως θα έχει διάρκεια.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα» και «όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα», προκαλούν «κι άλλο χάος και θάνατο και καταστροφή» και «το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται».

Αν δεν εμποδιστεί ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν, μπορεί να απειλήσει την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, κι αν «επιτεθεί σε σύμμαχο στο NATO θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του». Αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση, επέμεινε, «οι κίνδυνοι συρράξεων και χάους θα μπορούσαν να εξαπλωθούν», επέμεινε.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξέρει εξάλλου καλά πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νέο προϋπολογισμό, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο διαβόητο shutdown, την αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους και τη δημοσιονομική παράλυση, από τη 17η Νοεμβρίου.

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο», «ακόμη σήμερα», ανέφερε, προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων στον ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος», είπε. «Αρνούμαι να το επιτρέψω».

«Ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος είναι αυτός που κρατάει τον κόσμο στη θέση του» και οι «συμμαχίες μας είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς», επιχειρηματολόγησε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης