Ενέργεια

Μεγαλύτερες επιδοτήσεις για τις κατηγορίες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες - Τα 3+1 είδη τιμολογίων

Μεγαλύτερες επιδοτήσεις για τις κατηγορίες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες - Τα 3+1 είδη τιμολογίων

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου οι ανακοινώσεις για την στήριξη των καταναλωτών

 

Σχετικά Άρθρα
Δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά την 1η Ιανουαρίου οπότε και λήγει η εφαρμογή του έκτακτου μηχανισμού που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022 για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης την επόμενη Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.


Η σχετική προαναγγελία έγινε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη ο οποίος δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για περαιτέρω στήριξη έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης αυτό θα γίνει «σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων, ώστε να μην πληρώσουν οι πολίτες περισσότερες ανατιμήσεις στο ρεύμα. Το αν οι αυξήσεις συνδέονται με το μέγεθος των διεθνών εξελίξεων δεν είναι πλήρως αποτυπωμένο, όμως η οικονομία μας έχει τη δυνατότητα, χωρίς να εκτροχιάζεται, να προσαρμόζεται προς όφελος των πολιτών».

Αυξημένες επιδοτήσεις σε περιοχές με υψηλές ενεργειακές ανάγκες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη θα αφορούν ένα συνολικό πακέτο παρεμβάσεων στη λιανική αγορά του ρεύματος, αρχής γενομένης από την ενίσχυση και διεύρυνση του λεγόμενου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι πολύτεκνοι, οι κοινωνικά ευάλωτοι, αλλά και οι ενεργειακά ευάλωτοι καταναλωτές.

Αυτό σημαίνει ότι θα προβλεφθούν αυξημένες επιδοτήσεις για τους κατοίκους περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, που αναγκάζονται να ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους για την κάλυψή τους.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Σκυλακάκης «η νέα δομή των τιμολογίων θα επιδιώκει να εξασφαλίζεται ο πιο αδύναμος καταναλωτής, που δεν έχει το κίνητρο ή την ικανότητα να παρακολουθεί την καθημερινότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα δίδεται η ελευθερία στους περισσότερο ενημερωμένους καταναλωτές να αναζητούν σχήματα και ευκαιρίες που να ανταποκρίνονται στο προφίλ τους από πλευράς αναγκών και ρίσκου».

Οι κατηγορίες των τιμολογίων

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάσσονται και οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν διαμορφωθεί από τη ΡΑΑΕΥ και όπως θα ανακοινώσει ο κ. Σκυλακάκης θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων που θα επισημαίνονται χρωματικά ώστε να είναι διακριτές για τους καταναλωτές είναι οι εξής:
Σταθερά τιμολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
Κυμαινόμενα τιμολόγια που επισημαίνονται με χρώμα πράσινο χρώμα.
• Τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης που επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα. Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η χρέωση αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Πέραν αυτών των τριών τύπων τιμολογίων ο κ. Σκυλακάκης θα ανακοινώσει και τη νομοθέτηση ενός ακόμη κυμαινόμενου τιμολογίου που θα ισχύει για το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο θα μεταπέσουν οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας.

Το κυμαινόμενο αυτό τιμολόγιο θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής που θα περιγράφεται στη νομοθετική ρύθμιση, θα βασίζεται σε μια ή περισσότερες μεταβλητές και θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης.

Τι θα ισχύσει για όσους δεν έχουν συμβόλαιο

Η νομοθέτηση ενός ενιαίου τιμολογίου που θα ισχύσει για όλους τους προμηθευτές επιλύει μεν το πρόβλημα της ΔΕΗ η πλειονότητα των πελατών της οποίας δεν έχουν σύμβαση προμήθειας, έχει όμως προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ιδιώτες προμηθευτές που μιλούν για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού.
Πάντως ο υπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη νομοθέτηση του καθώς εκτιμάται ότι περισσότερα από 4,5 εκατ. καταναλωτές δεν διαθέτουν συμβόλαιο προμήθειας, ενώ για περίπου1,5 εκατομμύριο από αυτούς η ΔΕΗ δεν έχει δυνατότητα να διασταυρώσει τα στοιχεία τους.

Εξάλλου στο πακέτο των μέτρων θα συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών που εκτιμάται ότι επιβαρύνουν το σύνολο των λογαριασμών με ένα ποσοστό της τάξης του 4%., ενώ θα συμπεριληφθεί και η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστεί το περίφημο ζήτημα του ενεργειακού τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί η δυνατότητα να ζητεί την αποκοπή της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ όχι μόνο ο προμηθευτής που εκπροσωπεί σήμερα έναν καταναλωτή, αλλά και ο προμηθευτής από τον οποίο έχει αποχωρήσει ο καταναλωτής αφήνοντας πίσω του ληξιπρόθεσμες οφειλές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης