Αριστοτέλης Χαντάβας: Διαπιστώνεται η ανάγκη επαναπροτεραιοποίησης των νέων έργων ΑΠΕ

Αριστοτέλης Χαντάβας: Διαπιστώνεται η ανάγκη επαναπροτεραιοποίησης των νέων έργων ΑΠΕ
Είναι η μοναδική εναλλακτική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία της Ελλάδας

Ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας ήταν προσκεκλημένος και φέτος στο Economist Government Roundtable.

Ο κ. Χαντάβας συμμετείχε στο θεματικό πάνελ με τίτλο «The energy landscape in south-eastern Europe», μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργο Τζ. Τσούνη και άλλους stakeholders, κατά τη διάρκεια του οποίου επισημάνθηκε η σημαντική γεωπολιτική θέση της χωράς, ως ενεργειακό σταυροδρόμι.

Αναλυτικότερα, στην τοποθέτηση του, ο κ. Χαντάβας τόνισε ότι οι ΑΠΕ είναι η μοναδική εναλλακτική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία της Ελλάδας. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η κλιματική κρίση έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και «καλούν» για πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαντάβας υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για επαναπροτεραιοποίηση των νέων επενδύσεων ΑΠΕ. Τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα είναι η επάρκεια του συστήματος μεταφοράς μέσω επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης και στο repowering, αλλά και τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων επενδυτών.

Αναφερόμενος στα τελευταία, ο κ. Χαντάβας δήλωσε ότι: «Οι αξιόπιστοι επενδυτές είναι αυτοί που είναι σε θέση να αναπτύξουν ταχύτερα τα έργα τους. Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο καίριο είναι να συμπεριλάβουμε τις υποδομές αποθήκευσης στα μελλοντικά μας σχέδια. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να επιταχύνουμε, ενώ, παράλληλα, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις στο μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένας πολύ καλός και γρήγορος τρόπος είναι η ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για repowering των υποδομών των παλαιών αιολικών πάρκων. Έτσι, κατά την άποψή μου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος δρόμος προς την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας με βασικό όχημα την επιτάχυνση της αποθήκευσης και του repowering».
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης