Ενέργεια

Repsol: «Πληγή» για τη ενεργειακή βιομηχανία ο έκτακτος φόρος - Στον αέρα η πράσινη μετάβαση

Repsol: «Πληγή» για τη ενεργειακή βιομηχανία ο έκτακτος φόρος - Στον αέρα η πράσινη μετάβαση
Η έλλειψη σταθερότητας στο ρυθμιστικό και δημοσιονομικό πλαίσιο της Ισπανίας θα παρεμπόδιζε τα μελλοντικά βιομηχανικά έργα της ισπανικής εταιρείας στη χώρα

O προσωρινός έκτακτος φόρος της Ισπανίας στις εταιρείες ενέργειας για το 2023 και 2024, έτσι ώστε χρηματοδοτηθούν μέτρα στήριξης των πολιτών έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, ενδέχεται να απειλήσει τα καινοτόμα έργα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της Repsol.

Αναμεταδίδοντας τις θέσεις της Repsol, το montel, ο εν λόγω φόρος «τιμωρεί» τις εταιρείες που επενδύουν σε βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία που θα βοηθούσαν τη χώρα να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία.

Η έλλειψη σταθερότητας στο ρυθμιστικό και δημοσιονομικό πλαίσιο της Ισπανίας θα παρεμπόδιζε τα μελλοντικά βιομηχανικά έργα της ισπανικής εταιρείας στη χώρα, πρόσθεσε. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ισπανία ενέκρινε προσωρινή φορολογική μείωση 1,2% των εσόδων από τις κύριες εταιρείες ενέργειας της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων των Iberdrola, Endesa, Naturgy, EDP, Acciona, Repsol, Galp, Cepsa, BP και Disa. Οι εταιρείες ενέργειας επέκριναν το μέτρο και ορισμένες κίνησαν νομικές ενέργειες εναντίον του.

Χαμηλότερα κέρδη

Η εταιρεία στοχεύει σε συνολική παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων καυσίμων 1,3 εκατομμυρίων τόνων έως το 2025 και 2 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030.

Στοχεύει επίσης να λειτουργήσει 6 GW πράσινης ισχύος έως το 2025 και 20 GW έως το 2030.

Η Repsol ανέφερε κέρδη 2,8 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, μειωμένα κατά 14% σε ετήσια βάση λόγω της «αισθητής» πτώσης των τιμών των commodities από τα «μη φυσιολογικά επίπεδα» πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης