Επικαιρότητα

2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης της πρωτοβουλίας GRecoIslands – ΕΣΠΑ

2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης της πρωτοβουλίας GRecoIslands – ΕΣΠΑ

Στόχο έχει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μικρονησιωτικότητας με καινοτόμο και πολύπλευρο τρόπο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στους Φούρνους Κορσεών η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης της πρωτοβουλίας GRecoIslands – ΕΣΠΑ στην οποία μετέχουν τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού καθώς και οι νησιωτικές Περιφέρειες.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

GRecoIslands_ΕΣΠΑ.jpeg

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Η πρωτοβουλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, έχει στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μικρονησιωτικότητας με καινοτόμο και πολύπλευρο τρόπο. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αειφορία και ο μετασχηματισμός προς αυτή των ελληνικών νησιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων τους και η κοινωνική συνοχή.

Σε συνέχεια της πρώτης Συνεδρίασης που είχε πραγματοποιηθεί στην Κύθνο τον Ιούνιο 2023, στους Φούρνους παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν τα κριτήρια επιλογής των νησιών που θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, συνεκτιμώντας τη χωρική συνοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη. Στη συνέχεια συζητήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς η πρωτοβουλία εφαρμόζει μια «από τα κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων, στο πλαίσιο της αρχής της εταιρικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Τέλος, αναλύθηκε ο οδικός χάρτης της πρωτοβουλίας με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Στο περιθώριο της Συνεδρίασης στους Φούρνους, τα μέλη της Επιτροπής και οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ και τη Μονάδα Αφαλάτωσης της Θύμαινας.

Στην Επιτροπή Καθοδήγησης μετέχουν τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού καθώς και οι νησιωτικές Περιφέρειες. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης