Ενέργεια

Πάνω από 275 εκατ. ευρώ ο φόρος για τους Προμηθευτές - Στα 150 εκατ για την ΔΕΗ - Τρία είδη εκκαθάρισης

Πάνω από 275 εκατ. ευρώ ο φόρος για τους Προμηθευτές - Στα 150 εκατ για την ΔΕΗ - Τρία είδη εκκαθάρισης

Η έκτακτη φορολόγηση θα αφορά την περίοδο από 1 Αυγούστου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2023

 

Σχετικά Άρθρα
Σε 275 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πρώτη φάση, το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ως επιστροφή των υπερεσόδων της περιόδου της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για την έκτακτη φορολόγηση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ρεύματος, σε συνέχεια της φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρισμού αλλά και των διυλιστηρίων. Η έκτακτη φορολόγηση των προμηθευτών είχε εξαγγελθεί από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου και μάλιστα αποτέλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου.

Χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προσδιορίζει ότι η έκτακτη φορολόγηση θα αφορά την περίοδο από 1 Αυγούστου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Πάντως τα 275 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εκτιμάται ότι τα 150 θα καταβληθούν από τη ΔΕΗ αφορούν μόνο τους πρώτους 11 μήνες εφαρμογής του μέτρου και θα υπάρξει νέος υπολογισμός στη συνέχεια.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας» υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.


Πως θα γίνουν οι υπολογισμοί

Στην τρέχουσα φάση όμως, όπως ανέφεραν κύκλοι της ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει και την ευθύνη προσδιορισμού των ποσών, τα 275 εκατ. ευρώ αφορούν στους 11 μήνες από την 1/8/2022 ως τις 30/6/2023 για τους οποίους η Αρχή έχει ολοκληρώσει τους σχετικούς υπολογισμούς.
Μάλιστα, το ποσό της εισφοράς που θα πληρώσουν συνολικά οι εταιρίες προμήθειας για το 11μηνο, θα ήταν μικρότερο, γύρω στα 250 εκατ. ευρώ σύνολο, αν η εκκαθάριση γινόταν ενιαία για όλη την περίοδο Αύγουστος 2022-Ιούνιος 2023.

Η υπουργική απόφαση όμως κατανέμει την περίοδο σε πρώτο πεντάμηνο, (1/8/22-31/12/23) και κατόπιν σε δύο τρίμηνα, πράγμα που σημαίνει τρεις εκκαθαρίσεις για τον υπολογισμό της εισφοράς και οδηγεί στα 275 εκατ. ευρώ. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η εκκαθάριση σε επίπεδο 11μηνου θα αποτύπωνε ευνοϊκότερα για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού τις διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρισμού, άρα και των υπερεσόδων τους, σε σχέση με τις τρεις τμηματικές εκκαθαρίσεις.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ, ο προσωρινός μηχανισμός εφαρμόζεται σε όλο το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, και αφορά στην επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρία είδη εκκαθαρίσεων

Η υπουργική απόφαση καθορίζει τη μεθοδολογία εφαρμογής του Μηχανισμού, διάφορες παραμέτρους και κάθε ειδικότερη λεπτομέρεια για τον υπολογισμό των ποσών της εν λόγω εισφοράς.
Για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς η ΡΑΑΕΥ διενεργεί τρία είδη εκκαθαρίσεων (περιοδική, ενδιάμεση και τελική εκκαθάριση).
Το ακριβές ποσό της εισφοράς ανά προμηθευτή θα υπολογιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη ΡΑΑΕΥ και κατόπιν θα επιβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη περίοδος υπολογισμού του ποσού έκτακτης εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το ποσό της έκτακτης εισφοράς υπολογίζεται, σε τριμηνιαία βάση, μέχρι το πέρας εφαρμογής του Μηχανισμού, την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Τα έσοδα από την εισφορά θα αποδοθούν στον ΔΑΠΕΕΠ, που είναι ο Διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (Τ.Ε.Μ.) για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024, μέσω ενός πλέγματος στοχευμένων μέτρων για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη., όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης