Drone παραδίδει αντικείμενα σε ανεμογεννήτρια της Orsted στη Βόρεια Θάλασσα

Drone παραδίδει αντικείμενα σε ανεμογεννήτρια της Orsted στη Βόρεια Θάλασσα

Απίστευτη καινοτομία από τη δανέζικη εταιρεία αιολικής ενέργειας που αποσκοπεί στη μείωση χρόνου και κόστους

Νέα εποχή στις τουρμπίνες και στην αιολική ενέργεια γενικότερα φέρνει η συνεργασία της Orsted με εταιρεία drone όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα popsci.com.

Ειδικότερα σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ένα βαρύ drone φαίνεται να εκτοξεύεται από το κατάστρωμα ενός φορτηγού πλοίου, ενώ ρυμουλκεί μια μεγάλη πορτοκαλί τσάντα που κρέμεται από ένα καλώδιο κάτω από ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) 128 λιβρών.

Αυτό γίνεται υπό την επίβλεψη της δανέζικης εταιρείας αιολικής ενέργειας,  με σκοπό να μειώσει το χρόνο και το κόστος, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική λειτουργική ασφάλεια. Μάλιστα τιμολογείται ως το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

«Τα drones σημαίνουν λιγότερη διαταραχή στην εργασία, καθώς οι τουρμπίνες δεν χρειάζεται να κλείνουν κατά την παράδοση του φορτίου.

Αποφεύγουν τον κίνδυνο, καθιστώντας το πιο ασφαλές για το προσωπικό που εργάζεται στο αιολικό πάρκο και ελαχιστοποιούν την ανάγκη για πολλαπλά ταξίδια με πλοίο, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η ανακοίνωση της Orsted στις 30 Οκτωβρίου.


Τρόπος λειτουργίας της νέας εφεύρεσης

Η μεταφορά πετάει πάνω από μερικές εκατοντάδες πόδια από τα νερά της Βόρειας Θάλασσας για να αιωρείται πάνω από μια από τις ανεμογεννήτριες 7 μεγαβάτ του Hornsea 1.

Μόλις τοποθετηθεί, το drone προσγειώνει προσεκτικά το φορτίο του στην πλατφόρμα προτού απελευθερώσει το δέσιμο του για να επιστρέψει στο σκάφος μεταφοράς του πληρώματος, όπου άνθρωποι πιλότοι έχουν επιβλέψει την όλη διαδικασία.

Αν και η Orsted δεν κατονόμασε τον συνεργάτη της για drone στην ανακοίνωση του έργου, πρόσθετα διαφημιστικά υλικά που παρέχονται από την εταιρεία επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για Skylift, (επιχείρηση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που επικεντρώνεται στις παραδόσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων).

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ηγετική θέση του κλάδου μας για να βοηθήσουμε στην προώθηση καινοτομιών που μειώνουν το κόστος και μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα και την ασφάλεια στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η παράδοση φορτίου με drone είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Mikkel Haugaard Windolf (επικεφαλής του έργου offshore logistics της Orsted).

Το αιολικό πάρκο Hornsea 1 του Orsted αποτελείται από 174 ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες σε πάνω από 157 τετραγωνικά μίλια στη Βόρεια Θάλασσα. Παράγοντας περίπου 1,7 Gw ισχύος, η ηλεκτρική ενέργεια της φάρμας είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει βιώσιμα περισσότερα από 1 εκατομμύριο σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 
Ανεπιτυχείς προσπάθειες επέκτασης της Orsted στις ΗΠΑ

Παρά τις πολλαπλές επιτυχίες της εταιρείας στο αιολικό πάρκο Hornsea, η Orsted αντιμετώπισε σημαντικές αποτυχίες κατά τη διάρκεια προσπαθειών επέκτασης στην αγορά των ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τοπικοί αξιωματούχοι στην κομητεία Cape May, NJ, κατέθεσαν μήνυση προσπαθώντας να εμποδίσουν την κατασκευή ενός έργου 1,1 γιγαβάτ που περιλαμβάνει σχεδόν 100 τουρμπίνες στα ανοικτά των ακτών του Ατλάντικ Σίτι, επικαλούμενοι ρυθμιστικές παρακάμψεις και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Σε ένα email στο PopSci εκείνη την εποχή, ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων της Ανατολικής Περιφέρειας της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας περιέγραψε τη μήνυση ως «ανάξια» και επανέλαβε ότι η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας παραμένει «μία από τις πιο αυστηρά ρυθμιζόμενες βιομηχανίες στη χώρα».

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2015 από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να παρέχουν πάνω από το 1/3 της βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης