Επιχειρήσεις

Sunlight: Επενδύσεις και Εξαγορές 48,2 + 93,2 εκ στο Α΄ Εξάμηνο του 2023 - Παγκόσμιος leader στην Αποθήκευση

Sunlight: Επενδύσεις και Εξαγορές 48,2 + 93,2 εκ στο Α΄ Εξάμηνο του 2023 - Παγκόσμιος leader στην Αποθήκευση
Η εταιρεία παραγωγής μπαταριών τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, πέτυχε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2023

Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού ομίλου "Olympia", πέτυχε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας με βιώσιμο τρόπο.

Ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 201,5%, τα κέρδη βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά κατά 141%, με ταυτόχρονες σημαντικές επενδύσεις σε πολλές μελλοντικές καινοτομίες. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών, επιτάχυνση του προγράμματος καινοτομίας και βιώσιμη αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Συνολικά, τα δύο πρώτα τρίμηνα επενδύθηκαν 93,2 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις. 48,2 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε CAPEX, κυρίως για την επέκταση της παραγωγής ιόντων λιθίου και μολύβδου-οξέος. Το διαφοροποιημένο και πλήρως χρηματοδοτημένο επενδυτικό πλάνο της Sunlight εστιάζει σε εγκαταστάσεις παραγωγής και υποδομές, προωθώντας την παραγωγική δυναμικότητα τόσο λιθίου όσο και μολύβδου, καθώς και σε σημαντικά έργα έρευνας και ανάπτυξης αναφορικά με τις μπαταρίες λιθίου και την τεχνολογία στοιχείων.

H1_Financial_Results_2023_GR.jpg
Σε πορεία καθιέρωσης Παγκόσμιου Πρωταθλητή στις Λύσεις Αποθήκευσης Ενέργειας

Με αυτά τα επιτεύγματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Sunlight Group διατήρησε την εντυπωσιακή ανοδική της πορεία για τρίτη συνεχή χρονιά. Η εταιρεία επιτάχυνε την οργανωτική και οικονομική της ανάπτυξη. Τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 551,5 εκατ. ευρώ, από 183 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην πρώτη ενοποίηση των εταιρειών που αποκτήθηκαν πρόσφατα, στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, ιδίως στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, και στην υψηλή ζήτηση για τις καινοτόμες Νέες Ενεργειακές Λύσεις του Ομίλου.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε επίμονα υψηλό πληθωρισμό, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της γενικής αύξησης των τιμών σε όλα τα υλικά και τις υπηρεσίες. Ο πληθωρισμός προκάλεσε σημαντική αύξηση στα κόστη βιομηχανικής παραγωγής, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την προσαρμογή των τιμών προς τη βάση πελατών. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευθεί η βάση πελατών και να μπορέσουν όλοι να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ως προς τα κόστη.

Ως αποτέλεσμα, αυτό επηρέασε την κερδοφορία της Sunlight Group, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε απόδειξη της δυνατότητας του Ομίλου να υποστηρίζει την πελατειακή του βάση σε δύσκολους καιρούς. Παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε, από πλευράς εσόδων, από τη μειωμένη περιφερειακή εμπορική δραστηριότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ισχυρή τοποθέτηση της Sunlight Group στην αγορά και η πελατειακή της βάση, την προστάτευσαν από τις άμεσες συνέπειες. Ωστόσο, η εταιρία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα που απορρέει από τα υψηλά επιτόκια, τη μειωμένη δραστηριότητα των πελατών και το επενδυτικό κλίμα στις κύριες αγορές της.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2023, ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Το 2023 σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των φιλοδοξιών της Sunlight Group στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας. Η αξιοσημείωτη ανάπτυξή μας τα τελευταία τρία χρόνια, παρά το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς με τις διαδοχικές μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές κρίσεις, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των πελατών μας στις δυνατότητές μας να παρέχουμε καινοτόμα, υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικά προϊόντα. Αναμφίβολα, οι καλύτερες μέρες μας βρίσκονται μπροστά μας και η δουλειά που κάνουμε τώρα θα προσφέρει βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Οι τέσσερις συν ένας στρατηγικοί πυλώνες: Βιομηχανική Ηλεκτροκίνηση μολύβδου και λιθίου, Αποθήκευση Ενέργειας για Ανανεώσιμες Πηγές, Ανακύκλωση μολύβδου και λιθίου, ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory και η καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε στρατηγικά εξαρτήματα, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ο καθένας σε διάφορα στάδια ωριμότητας και τοποθετούν τη Sunlight Group σε προνομιακή θέση στην αγορά.

Θεωρούμε ότι η Sunlight Group είναι καλά τοποθετημένη, διαθέτοντας μια ισχυρή και αυξανόμενη βάση πελατών, ένα κορυφαίο πρόγραμμα καινοτομίας στον κλάδο και μια υψηλής εξειδίκευσης και παγκόσμιας κλάσης ομάδα, για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της. Με την υποστήριξη των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου μας, εστιάζουμε στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων μας. Η Sunlight Group συνεχίζει να προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από τον ισολογισμό μας, τόσο σε OPEX όσο και σε CAPEX, σε προγράμματα καινοτομίας στις τεχνολογίες ιόντων λιθίου, με αναμενόμενη παραγωγή εσόδων όχι νωρίτερα από δύο, τρία ή ακόμη και 4 χρόνια αργότερα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι στρατηγικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ομίλου μας ως κορυφαίου παρόχου Λύσεων Αποθήκευσης Ενέργειας στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία-Ωκεανία».

Αξιολογώντας περαιτέρω ευκαιρίες για δυναμική ανάπτυξη, η εταιρεία συνεχίζει να δημιουργεί ένα ισχυρό, και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Στις 31 Ιουνίου 2023, η Sunlight Group στο σύνολό της απασχολούσε συνολικά 3.244 άτομα, 1.689 περισσότερα από ό,τι το 2022, που αντιστοιχεί σε αύξηση 90,9%. Ως αποτέλεσμα των τελευταίων δραστηριοτήτων συγχωνεύσεων και εξαγορών, η Sunlight γίνεται όλο και πιο διεθνής και διαφοροποιημένη-κατά την ημερομηνία σύνταξης του ισολογισμού στις 30 Ιουνίου 2023, το 56,2% των εργαζομένων βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Ειδικά στη Γερμανία (λόγω των εξαγορών Triathlon και A. Mueller) και στις ΗΠΑ, το ποσοστό των εργαζομένων αυξήθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι δαπάνες της εταιρείας για μισθούς, παροχές και φόρους ανήλθαν σε 77,0 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξημένες κατά 174,7% σε σχέση με τα 28 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Η Sunlight Group έδωσε επίσης μια νέα διάσταση στην εκπαίδευση των εργαζομένων. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Sunlight παρείχε περισσότερες από 16.600 ώρες εκπαίδευσης στους υπαλλήλους της. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 48% περίπου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

  • Έσοδα 551,5 εκατ. ευρώ (έναντι 183 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022-αύξηση 201,5%) με προσαρμοσμένο EBITDA 55,3 εκατ. ευρώ (έναντι 22,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022- αύξηση 141%)
  • Σημαντικές εξαγορές σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν ενισχυμένη βάση πελατών και πλατφόρμα τεχνολογίας
  • Κεφαλαιουχική Δαπάνη (CAPEX) ύψους 48,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023
  • Περισσότερο από το 20% των εσόδων προήλθε από λύσεις ιόντων λιθίου
  • Η δραστηριότητα στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 20% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, κυρίως λόγω των λύσεων ιόντων λιθίου
  • Οργανική και μη οργανική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά περίπου 90% σε 3.244 εργαζόμενους
  • Δαπάνες ύψους 77 εκατ. ευρώ για μισθούς, παροχές και φόρους στο πρώτο εξάμηνο του 2023 (έναντι 28 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022): αύξηση περίπου 175%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης