Χρηματιστήριο & Αγορές

Powell (Fed): Δεν έχουμε κάνει αρκετά για τη μείωση του πληθωρισμού, ακόμη δεν έχει καμφθεί

Powell (Fed): Δεν έχουμε κάνει αρκετά για τη μείωση του πληθωρισμού, ακόμη δεν έχει καμφθεί
Ο πρόεδρος Jerome Powell λέει ότι η Fed «δεν είναι βέβαιη» ότι έχει κάνει αρκετά για να μειώσει τον πληθωρισμό
Παρότι στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν είναι βέβαιοι ότι έχουν αρκετά για τη μείωσή του.
Τάδε έφη ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell…
Μιλώντας λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου η κεντρική τράπεζα ψήφισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αναφοράς, ο Powell είπε σε δηλώσεις του σε ακροατήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι θα μπορούσε να γίνει περισσότερη δουλειά ενάντια στις υψηλές τιμές.
«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής αρκετά περιοριστική ώστε προϊόντος του χρόνου να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.
Δεν είμαστε σίγουροι ότι το πετύχαμε» είπε στην προετοιμασμένη ομιλία του.
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον δεδηλωμένο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, παρά τις 11 συνεχείς αυξήσεις και υψηλό 22ετίας για το επιτοκιακό ύψος – στο 3,7% τον Οκτώβριο του 2023.
 
 «Πολύ πάνω»

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την πρόοδο, αλλά αναμένουμε ότι η διαδικασία για τη σταθερή μείωση του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε.
Ωστόσο, όπως έκανε σε πρόσφατες ομιλίες του, ο Powell τόνισε ότι η Fed μπορεί να είναι προσεκτική καθώς οι κίνδυνοι μεταξύ του να κάνουμε πολλά και πολύ λίγα βαδίζουν πάνω σε μια πολύ λεπτή γραμμή.
«Εάν καταστεί σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, δεν θα διστάσουμε», είπε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας: ««Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προσεκτικά, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τόσο τον κίνδυνο παραπλάνησης από μερικούς καλούς μήνες δεδομένων όσο και τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης».
Πάντως, οι αγορές είναι σε μεγάλο βαθμό πεπεισμένες ότι η Fed θα… χαλαρώσει.
Η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, σύμφωνα με τον Όμιλο CME, δείχνει πιθανότητα μικρότερη από 10% ότι η FOMC θα εγκρίνει μια τελική αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Οικονομία…

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Powell τόνισε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν επιταχύνθηκε με «αρκετά ισχυρό» ετήσιο ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο, αν και ο Powell είπε ότι η ανάπτυξη θα μετριαστεί τα επόμενα τρίμηνα».
Η ανεργία παραμένει χαμηλή, αν και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα φέτος, μια κίνηση που συνήθως συνδέεται με την ύφεση.
Τέλος, ο Powell σημείωσε ότι η Fed εκτιμά ότι ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού και «να δικαιολογήσει μια απάντηση από τη νομισματική πολιτική».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης