Η ExxonMobil στοχεύει να είναι κορυφαίος προμηθευτής λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα

Η ExxonMobil στοχεύει να είναι κορυφαίος προμηθευτής λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα

Έναρξη παραγωγής το 2027 - Βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πελατών

Η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γίνει κορυφαίος παραγωγός και προμηθευτής λιθίου για τη βιομηχανία μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έως το 2030 και εργάζεται για το πρώτο της πηγάδι στο εν λόγω μέταλλο.

Αυτή η πρώτη τοποθεσία παραγωγής λιθίου, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Αρκάνσας η οποία είναι μια περιοχή που διαθέτει το συγκεκριμένο μετάλλευμα σε αφθονία.

«Το λίθιο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση και η ExxonMobil έχει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προετοιμασία του δρόμου για την ηλεκτροκίνηση. Αυτό το έργο ορόσημο εφαρμόζει δεκαετίες τεχνογνωσίας της ExxonMobil για να ξεκλειδώσει τεράστιες προμήθειες λιθίου της Βόρειας Αμερικής με πολύ λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις παραδοσιακές εργασίες εξόρυξης», δήλωσε ο Dan Ammann (πρόεδρος της ExxonMobil Low Carbon Solutions).

Επιπλέον η Exxon λάνσαρε ένα νέο εμπορικό σήμα για αυτόν τον κλάδο της επιχείρησής της, το Mobil Lithium.

Η πρόταση της εταιρείας είναι ότι «χτίζει στην πλούσια ιστορία της βαθιάς τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Mobil και της αυτοκινητοβιομηχανίας». Η εταιρεία προβάλλει επίσης τα οφέλη για την περιβαλλοντική και ενεργειακή ασφάλεια της εγχώριας παραγωγής λιθίου της.

Ακολουθούν 4 βασικά σημεία από την Exxon:

Η προηγμένη προσέγγιση παραγωγής έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει τεράστιες προμήθειες λιθίου στη Βόρεια Αμερική.

Η εγχώρια προμήθεια θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, θα στηρίξει την παραγωγή και θα προωθήσει τους στόχους της κλιματικής πολιτικής των ΗΠΑ  με σημαντικά λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


Πρώτη παραγωγή με στόχο το 2027

Το έργο καταδεικνύει περαιτέρω την ηγετική θέση της ExxonMobil στην ενεργειακή μετάβαση.
Η αρχική παραγωγή αναμένεται το 2027.

Φαίνεται ότι η μετάβαση των EV είναι εμφανής σε όλους, ακόμη και στην ExxonMobil. Νωρίτερα αυτό το έτος, η ExxonMobil έκανε την κίνηση να αποκτήσει τα δικαιώματα για τα 120.000 ακαθάριστα στρέμματα του σχηματισμού Smackover στο νότιο Αρκάνσας που τώρα αξιοποιεί. Ο σχηματισμός Smackover «θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς πόρους λιθίου του τύπου του στη Βόρεια Αμερική», σημειώνει η εταιρεία.

Πολλοί μακροχρόνιοι επικριτές της ExxonMobil θα προτιμούσαν να μην δουν καθόλου το κέρδος της εταιρείας από τη μετάβαση των EV, λαμβάνοντας υπόψη ότι λειτούργησε για δεκαετίες για να θολώσει, να μπερδέψει και να καθυστερήσει τη δράση.


Οι διαδικασίες της
ExxonMobil (Mobil Lithium) παραγωγή λιθίου

Όσον αφορά στις διαδικασίες που η ExxonMobil (ή Mobil Lithium) επιδιώκει να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή λιθίου στο Αρκάνσας, αυτές είναι οι εξής: «Μετά τη χρήση συμβατικών μεθόδων γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρόσβαση σε αλμυρό νερό πλούσιο σε λίθιο από ταμιευτήρες περίπου 10.000 πόδια κάτω από το έδαφος, η ExxonMobil θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία άμεσης εξαγωγής λιθίου (DLE) για να διαχωρίσει το λίθιο από το αλμυρό νερό. Στη συνέχεια, το λίθιο θα μετατραπεί επιτόπου σε υλικό ποιότητας μπαταρίας. Το υπόλοιπο αλμυρό νερό θα εγχυθεί εκ νέου στις υπόγειες δεξαμενές. Η διαδικασία DLE παράγει λιγότερες εκπομπές άνθρακα από την εξόρυξη σκληρών πετρωμάτων και απαιτεί σημαντικά λιγότερη γη». Δεν είναι κάτι το επίτευγμα, αλλά είναι μια καλή διαδικασία.


Η ExxonMobil αναζητεί νέους πελάτες

Η ExxonMobil ψάχνει και αλλού για παρόμοιες ευκαιρίες. Η εταιρεία γνωρίζει ότι αυτό είναι το μέλλον και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. «Μέχρι το 2030, η ExxonMobil στοχεύει να παράγει αρκετό λίθιο για να καλύψει τις κατασκευαστικές ανάγκες πάνω από ένα εκατομμύριο EV ετησίως. Οι συζητήσεις με πιθανούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών EV και μπαταριών, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εταιρεία προσθέτει ότι σχεδόν όλη η παγκόσμια παραγωγή λιθίου σήμερα πραγματοποιείται εκτός των ΗΠΑ και ότι η ζήτηση λιθίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί έως το 2030.

«Αυτό το έργο είναι win-win-win.

Είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς η ExxonMobil μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής, να επεκτείνει τις προμήθειες ενός κρίσιμου βιομηχανικού υλικού και να επιτρέψει τη συνεχή μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίτευξη των μηδενικών στόχων της κοινωνίας», πρόσθεσε ο Ammann.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης