DIMAND: Στην τελική ευθεία τέσσερα έργα το 2024 - Μπορεί να βελτιώσει την κεφαλαιοποίηση;

DIMAND: Στην τελική ευθεία τέσσερα έργα το 2024 - Μπορεί να βελτιώσει την κεφαλαιοποίηση;
Πωλήθηκε έναντι 80,9 εκατ. ευρώ, το ακίνητο του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στον Άγιο Διονύσιο
Με τέσσερα έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω των 185 εκατ. ευρώ να μπαίνουν στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης μέσα στο 2024, η DIMAND στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας της δρομολογώντας μία σειρά πωλήσεων ακινήτων. Εχθές, ανακοινώθηκε η πώληση, έναντι 80,9 εκατ. ευρώ, του ακινήτου του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στον Άγιο Διονύσιο, ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή με κεφαλαιοποίηση στα 195 εκατ βρίσκεται χαμηλότερα κατά 30% από την τιμή εισαγωγής.


«Μέσα στο 2024 θα παραδώσουμε τον Πύργο του Πειραιά, το ΜΙΝΙΟΝ. το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη και τα γραφεία που έχουμε μισθώσει στην PwC στην Κηφισίας», είπε πρόσφατα ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της DIMAND. Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου το real estate έθεσε ως κορυφαία την έντονη μεταβλητότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, που δημιουργεί ασυμμετρίες στην ελληνική αγορά, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο του «αγνώστου».

Οι μέτοχοι

Το αποτύπωμα της ευρείας δραστηριότητας της εταιρείας, που στο πρώτο εξάμηνο του έτους έτρεχε 21 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια υλοποίησης, αναμένεται για τους μετόχους μεταξύ των ετών 2026-2027. Δεδομένης της διάρκειας των έργων που αναλαμβάνει η εισηγμένη, που κυμαίνεται από 3 ως και 10 έτη, αυτό το χρονικό ορόσημο έθεσε, μιλώντας στη φετινή PRODEXPO ο κ. Ανδριόπουλος, για να δρέψουν τους καρπούς της εμπιστοσύνης τους.

Ο επικεφαλής της εταιρείας αποτίμησε θετικά την εμπειρία των 15 μηνών από το IPO και κάνοντας λόγο για το «όχημα» που θα πάει την εταιρεία στο μέλλον. Διαβλέποντας πως ο κλάδος της ανάπτυξης ακινήτων θα έχει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα για τα επόμενα 20-30 χρόνια, έβγαλε επί του παρόντος εκτός κάδρου τη συζήτηση για το εξωτερικό. Επικεντρώνοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, σημείωσε πως μέσα στην κρίση άρχισε να αλλάζει το προφίλ της Αθήνας η οποία εξελίσσεται σε ελκυστικό προορισμό για τα «παχυλά» πορτοφόλια, που ξοδεύουν πολλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αναφερόμενος στην άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, ο κ. Ανδριόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για την εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί σε ειδικά εργαλεία δανεισμού. Αυτό σημαίνει πως δεν δανείζεται η μητρική εταιρεία, αλλά «δανείζονται» τα έργα. Παράλληλα, οι developers δανείζονται μεσοσταθμικά για 18-30 μήνες και στη συνέχεια τους διαδέχεται ο end buyer, που μπορεί να αναδιαπραγματευτεί.

Ενδεικτικό είναι πάντως ότι τα επιτόκια δανεισμού για τον κλάδο που πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν στο 3-3,2%, αυξήθηκαν στο 6-6,5%. Εκτίμησε πάντως πως με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για πράσινα κτήρια, εκτιμάται πως θα κρατηθούν κοντά στο 4%.

Το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, για το οποίο έγιναν εντατικές προσπάθειες τα τελευταία 9 χρόνια, θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο. Η νέα στέγη όλων των δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά θα ανεγερθεί σε έκταση 12.350,14 τ.μ. στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Το νέο κτήριο γραφείων, συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ., αναμένεται να είναι έτοιμο σε 24 μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του 2025.

Το εμβληματικό αυτό κτήριο θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ. Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτιρίων LEED. Οι εγκαταστάσεις θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης, θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσει αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.

Είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική ανακοίνωση της DIMAND, σημειώνεται ότι «το μέγεθος της συναλλαγής είναι σημαντικό και αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας».

Βελτιωμένη αποτίμηση των επενδύσεων στο εξάμηνο

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η DIMAND ανακοίνωσε ισχυρή λειτουργική επίδοση με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 52% από 6,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 σε 10,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα βελτιώθηκαν τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου, που διαμορφώθηκαν σε 10,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023 έναντι 1,1 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022.

Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου στις 30.06.2023 περιλάμβανε 21 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών και μεικτών χρήσεων.

Μέσα στο α’ εξάμηνο, εξασφαλίστηκαν σημαντικά ακίνητα, όπως ενδεικτικά οι πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» επί οικοπέδου περίπου 49.340 τ.μ. στον Βοτανικό, όπου θα αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα μεικτών χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα LEED για βιοκλιματικά κτήρια υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους ανήλθε σε περίπου 1,15 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2022 για 19 επενδυτικά έργα ήταν 915,2 εκατ.

Η αποτίμησή των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου DIMAND σε εύλογη αξία στις 30.06.2022, όπως καθορίστηκε από τη διοίκηση βάσει εκθέσεων ανεξάρτητο εκτιμητή, ανήλθε σε 148 εκατ. έναντι 97 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, ενώ η εύλογη αξία των επενδύσεων σε κοινοπραξίες ανήλθε αντίστοιχα σε 41,8 εκατ. εκατ. έναντι 37,3 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά́ διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 30.06.2023 ανέρχονταν σε 22,5 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. στις 31.12.2022, σημειώνοντας αύξηση 124%. Ο καθαρός δανεισμός ήταν 35,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. στο κλείσιμο του 2022.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης