Τελευταία Νέα

Exeter Un: Η ηλιακή θα καλύψει το 50% της παγκόσμιας ενέργειας έως το 2050

Exeter Un: Η ηλιακή θα καλύψει το 50% της παγκόσμιας ενέργειας έως το 2050
Mελέτη που παρουσίασαν η Nadia Ameli στο UCL και η Femke Nijsse και ο Jean-Francois Mercure στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, σύμφωνα με την Energy Post.

Η ηλιακή ενέργεια είναι σε καλό δρόμο να καλύψει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, ακόμη και χωρίς πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασαν η Nadia Ameli στο UCL και η Femke Nijsse και ο Jean-Francois Mercure στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ οποιεσδήποτε προηγούμενες εκτιμήσεις:

Το περσινό IEA World Energy Outlook προέβλεψε ότι η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσώπευε μόνο το 25% έως το 2050. Το μακροοικονομικό μοντέλο των συγγραφέων λαμβάνει τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά και οικονομικά στοιχεία από 70 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Οι προβλέψεις τους υποδηλώνουν ότι το μέσο κόστος της ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται σημαντικά, κατά 60% από το 2020 έως το 2050. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 90% την τελευταία δεκαετία, με το κόστος της μπαταρίας να μειώνεται κατά παρόμοιο ποσοστό μεταξύ 2008 και 2022.

Επιπλέον, η ηλιακή ενέργεια θα είναι η φθηνότερη επιλογή σχεδόν σε όλες τις περιοχές παγκοσμίως έως το 2030. Εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης της υψηλής μεταβλητότητας της ηλιακής ενέργειας, της παροχής κρίσιμων ορυκτών για την κατασκευή των πάνελ και της δυνατότητας χρηματοδότησης της ηλιακής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αλλά το οριακό σημείο για την ηλιακή ενέργεια έχει ξεπεραστεί, λένε οι συγγραφείς. Και, δεδομένου ότι ο κίνδυνος να μετατραπούν σε λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία από ορυκτά καύσιμα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, η εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει ακόμη πιο γρήγορα.

Επιδιώκοντας τον φιλόδοξο στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών, τα έθνη σε όλο τον κόσμο πρέπει να επεκτείνουν τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας. Στην περίπτωση της ηλιακής ενέργειας, αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι ήδη μπροστά μας.


χάρτης.png


Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακούς σταθμούς έχει καταγράψει αξιοσημείωτη μείωση την τελευταία δεκαετία, υποχωρώντας κατά 89% από το 2010 έως το 2022. Οι μπαταρίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση της παροχής ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, έχουν επίσης υποστεί παρόμοια υποχώρηση τιμών. Μείωση κατά το ίδιο ποσό μεταξύ 2008 και 2022.

Αυτές οι εξελίξεις θέτουν ένα σημαντικό ερώτημα: έχουμε ήδη περάσει ένα οριακό σημείο όπου η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη να γίνει η κυρίαρχη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία προέκυψαν με τη σύνδεση των πιο πρόσφατων τεχνολογικών και οικονομικών δεδομένων από 70 περιοχές σε όλο τον κόσμο σε ένα μακροοικονομικό μοντέλο, υποδηλώνουν ότι η ηλιακή επανάσταση έχει όντως φτάσει. Η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα – ακόμη και χωρίς πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα.

Αυτή η πρόβλεψη υπερβαίνει κατά πολύ κάθε προηγούμενη προσδοκία. Το 2022, η έκθεση World Energy Outlook του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προέβλεψε ότι η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει μόλις το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Δύο βασικοί παράγοντεςθα οδηγήσουν στην ταχεία επέκταση της ηλιακής ενέργειας: η προσιτή τιμή της και το γρήγορο χρονοδιάγραμμα κατασκευής. Η κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου διαρκεί συνήθως μόλις ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Συγκριτικά, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να κατασκευαστούν.

Η ταχύτερη κατασκευή ηλιακών πάρκων επιτρέπει στους επενδυτές να επωφεληθούν από τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας τους νωρίτερα από ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν με υπεράκτια αιολικά πάρκα (και πολλές άλλες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).

Βλέπουμε την αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων να σχηματίζουν έναν αυτοενισχυόμενο κύκλο. Καθώς οι παραγωγοί και οι εγκαταστάτες αποκτούν περισσότερη εμπειρία, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται. Αυτό θα καταστήσει την ηλιακή ενέργεια μια ακόμη πιο ελκυστική προοπτική για τους επενδυτές.

Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ηλιακής ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά, κατά 60% από το 2020 έως το 2050, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η αυξανόμενη ζήτηση για αποθήκευση ενέργειας.

Εάν αυτές οι προβλέψεις αποδειχθούν ακριβείς, η ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με την αποθήκευση αναμένεται να γίνει η φθηνότερη επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες σχεδόν τις περιοχές παγκοσμίως έως το 2030. Την ίδια χρονιά, αναμένεται να είναι 50% λιγότερο δαπανηρή από την κατασκευή νέας ενέργειας με καύση άνθρακα από εργοστάσια σε έξι μεγάλες περιοχές: ΕΕ, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και Βραζιλία.

Οι χώρες που συνεχίζουν να κατασκευάζουν υποδομές με βάση τα ορυκτά διατρέχουν τον κίνδυνο να θέσουν τους κλάδους τους με ένταση ηλεκτρικής ενέργειας σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Η ηλιακή ενέργεια είναι εξαιρετικά μεταβλητή, εξαρτάται από παράγοντες όπως η ώρα της ημέρας, η εποχή και οι καιρικές συνθήκες. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεταβλητότητα, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα την ευελιξία. Αυτό θα απαιτήσει εκτεταμένη αποθήκευση ενέργειας, ένα διευρυμένο δίκτυο καλωδίων μεταφοράς που συνδέει διαφορετικές περιοχές και περισσότερες επενδύσεις σε συμπληρωματικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος.

Σε ένα μέλλον όπου η ηλιακή ενέργεια κυριαρχεί, θα υπάρχει επίσης σημαντική ζήτηση για διάφορα κρίσιμα μέταλλα και ορυκτά. Στην πραγματικότητα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι, έως το 2040, οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής ζήτησης για χαλκό, μεταξύ 60% και 70% για νικέλιο και κοβάλτιο και σχεδόν 90% για λίθιο.

Για να διασφαλιστεί η μελλοντική σταθερή προμήθεια βασικών υλικών, θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες ανακύκλωσης. Οι παγκόσμιες δραστηριότητες εξόρυξης πρέπει επίσης να διαφοροποιηθούν. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάπλωση των κινδύνων που συνδέονται με τη συγκέντρωση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε ασταθείς περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης